Káosz a köbön

2019.08.09. 11:34

Mindenki összevissza beszél a Huawei új operációs rendszeréről

Mégis készít saját, az Androidtól független operációs rendszert a kínai óriásvállalat, jelentették be a magyar idő szerint tegnap este kezdő, most is tartó, három napos Huawei Developer Conference-en.

Richard Yu Chengdong, CEO of Huawei's consumer products division, introduces the Huawei P30 Series smartphones during the new product launch event in Shanghai, China, 11 April 2019. The Huawei P30 and P30 Pro flagship phones were official unveiled on March 26 through a global launch event in Paris, France. For China, Huawei will be holding an exclusive event in Shanghai on April 11 to announce the P30 and P30 Pro for the home market. The Huawei P30 will be hitting the Chinese markets in three storage versions such as 64 GB, 128 GB and 256 GB. These variants will be equipped with 8 GB of RAM. The Huawei P30 Pro will be coming to China in options like 128 GB, 256 GB and 512 GB. These models are also equipped with 8 GB of RAM each.

Forrás: AFP

Körülbelül minden harmadik Magyarországon eladott okostelefon Huawei gyártmány, ezért közvetlenül érint bennünket, mi lesz a hónapok óta tartó huzakodás végeredménye.

A kínai cég konferenciája most is tart, az élő közvetítésbe alább bárki belenézhet, angolul feliratozva követheti az eseményeket:

Mi történik? Mit jelentettek be?

Richard Yu, a cég fogyasztói üzletágának ügyvezetője közölte, a vállalat HarmonyOS (kínai nevén Hongmeng) néven

elindítja a világ első, különböző eszközökön rugalmasan alkalmazható mikrokernel alapú operációs rendszerét.

Ami az összevissza beszédet illeti, nem a sajtó hibás benne: ahogy az egyre kibontakozó amerikai-kínai kereskedelmi háború kiteljesedett, az éppen aktuális események adta káoszban hol ez, hol az, lehetőleg az előzőnek pont az ellenkezője volt a hivatalos álláspont.

Richard Yu
Fotó: Josep LAGO / AFP

Emlékszünk, az első érdemi történés az volt, hogy Trump elnök feketelistára helyezte a Huawei-t, ezért a világ második legnagyobb mobilgyártója nem kaphat többé amerikai alkatrészeket, berendezéseket és szolgáltatásokat, így Android operációs rendszert sem használhat. Válaszul a kínai cég bejegyeztette saját fejlesztésű oprendszerét.

Hamarosan megjelentek az első híradások, hogy már egymillió készüléken tesztelik a Hongmenget, ami 60 százalékkal (!) gyorsabb lesz, mint az Android vagy az iOS.

Ekkor újabb fordulat következett

Váratlanul a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, kijelentette, hogy a Hongmeng-et mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára fejlesztik, az nem is való mobilra. Magyarul: nem lesz belőle okostelefonos operációs rendszer.

Trump elnök viszont rövidesen belengette a megegyezést a kínaiakkal a nemzetbiztonságilag kevésbé aggályos eszközökre (lásd: Huawei okostelefon) vonatkozóan.

Ma, augusztus 9-én ott tartunk – s nagy összeget lehet rá tenni, hogy nem ez lesz az utolsó szó Huawei-ügyben – , hogy Richard Yu ügyvezető élő egyenes adásban közölte, a HarmonyOS (kínai nevén Hongmeng) mégis csak az operációs rendszerük lesz. Mi több:

szombaton be is mutatják az első okostelefont, egy Honort, amin Harmony OS fut.

Az mégis ez, de ez mégsem az

Elmondása szerint az új operációs rendszer minden okos eszközön fut majd, az okostelefonoktól az okos hangszórókig, a dolgok internetje (Internet of Things, rövidítve: IoT) eszközei is ezt használhatják a szenzorokig, robotizációig bezárólag.

" target="_blank" rel="noopener">#HarmonyOS was created with four major building blocks in mind, ensuring a new generation OS that is best suited for our digital world today. #HDC2019 pic.twitter.com/7vgEuwuUG6

— Huawei Mobile (@HuaweiMobile) " target="_blank" rel="noopener">2019. augusztus 9.

Yu nyilván komolyan gondolja, hogy az egységes, minden eszközön futó, nyílt forráskódú oprendszer hatékonyabb tud lenni, mint az Android, vagy akár az iOS, amelyik minden eszközre, tévére, számítógépre, autóra lényegében mást fejleszt.

Ezzel együtt nehéz hinni bármilyen teljesen új rendszer sikerében, mert az okostelefonozás utóbbi nyolc éve azt mutatja, hogy nemhogy nem sikerült újakat vinni a piacra, de még a jól bevált, sikeres régiek is megbuktak az Android és az iOS mellett.

Per pillanat itt tartunk

Nemrég Donald Trump jelezte, hogy hajlandó enyhíteni a Huawei-re vonatkozó korlátozásokat, júliusban pedig magas rangú amerikai kormánytisztviselők kijelentették, hogy az adminisztráció engedélyeket ad ki a Huawei-jel való együttműködéshez olyan esetekben, amikor az a nemzetbiztonságot nem veszélyezteti.

Ellenben tegnap a Bloomberg arról számolt be, hogy a Fehér Ház késlelteti az engedélyek kiadására vonatkozó döntését, miután Kína úgy döntött, hogy leállítja az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását.

Jelenleg itt tartunk, új operációs rendszer vagy lesz, vagy nem lesz. A háromnapos Huawei fejlesztői konferencia zajlik. Ahogy a kereskedelmi háború is.

A kínai óriásvállalat jelenleg a világ második legnagyobb okostelefon beszállítója

A cég az elmúlt nyolc évben 68-szoros növekedést produkált. Yu szerint ha az Egyesült Államok nem sújtotta volna szankciókkal a céget, az idén sikerült volna elérniük a világelső pozíciót.

A Huawei július végén közölte: az amerikai szankciók ellenére 401,3 milliárd jüan (58,3 milliárd dollár) forgalmat ért el az első fél évben, 23,2 százalékos növekedést ért el éves összevetésben. A cég azonban nem zárta ki, hogy a Huawei előtt álló nehézségek rövid távon is befolyásolhatják a növekedési kilátásokat.

Washington egyebek mellett üzleti titkok ellopásával, valamint az Irán elleni szankciók megszegésével vádolja a kínai telekommunikációs céget, és partnereit is arra biztatja, hogy zárják ki a Huaweit saját ötödik generációs hálózataik fejlesztéséből. A Huawei az összes ellene felhozott vádat tagadja, és azokat annak tulajdonítja, hogy az Egyesült Államok saját gazdasági érdekeit szem előtt tartva igyekszik kiszorítani a kínai óriásvállalatot a piaci versenyből. Megfigyelők szerint ugyanakkor a Huawei alku tárgyát képezheti az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások során.

Borítóképen Richard Yu bemutatja a P30-as okostelefont (Fotó: AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!