Meglepetésre Ausztria

2019.04.23. 14:36

Nem csak Kína akarja mérsékelni az internet anonimitását

Az osztrák kormány olyan törvénytervezettel állt elő, amelyik előírná, hogy a felhasználók a nagyobb portálokon csak a saját nevük alatt posztolhassanak.

Forrás: Shutterstock

Lehetne ugyan nyilvánosan továbbra is becenevet használni, de a hatóságok az előzetes, névvel és lakcímmel való regisztráció alapján könnyen beazonosíthatják azokat, akik másokat zaklatnak, vagy törvényt sértenek.

A rendelkezéseket be nem tartó weboldalakat akár 500 ezer euró büntetéssel is sújtanák.

A törvény csak a 100 ezernél több regisztrált felhasználóval rendelkező, illetve az 500 ezer eurónál nagyobb éves forgalommal, vagy 50 ezer eurós támogatást élvező weboldalakat érintené, írja az Engadget.

Ha az EU elfogadja és elismeri, a törvény jövőre lépne hatályba. Az EU ellenállását kiválthatja, hogy a jogszabály az európai vállalatokat szigorúbban bünteti, mint az Európán kívülieket.

Nehezen feloldható ellentmondásokra mutat a tervezet

Sokan úgy vélik, hogy csakugyan, miért bírálják el az internetet megengedőbben, mint a való világban elkövetett jogsértéseket? Ezzel a megoldással talán némileg meg lehetne fékezni a gyűlöletbeszédet, a kiszolgáltatott közösségeket és így tovább.

Másrészt viszont a sajtószabadság ijesztő gátja lehet egy ilyen nyilvántartás.

És, túl a politikai, ideológiai vonatkozásokon, a törvényjavaslat egészen hétköznapi problémákat is felvet.

Ha ugyanis – például – hackerek férnek hozzá az ilyen névvel, címmel pontosan rögzített adatbázisokhoz, azzal akár többmillió felhasználó személyes adataihoz juthatnának.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!