Számítógépes zavar

2021.07.16. 06:00

Próbálják megjavítani a Hubble űrteleszkópot

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megpróbálja orvosolni a Hubble űrteleszkópot sújtó számítógépes problémát, amely miatt minden csillagászati megfigyelést le kellett állítani.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ez az évek óta tapasztalt legnagyobb probléma az űrteleszkópon – írja a BBC.com.

A fedélzeti számítógép június 13-án állt le, a tudományos műszerek ekkor biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak.

NASA has identified the possible cause of the problem with the payload computer that suspended science operations on June 13 and has approved plans to switch to backup hardware. These activities will begin tomorrow, July 15.

For more information: https://t.co/f4MiTFP4FR

A hiba lehetséges eredete a szakértők szerint egy áramszabályozó egység (PCU), mely elektromossággal látja el a meghibásodott számítógépet. Korábban megpróbálták újraindítani ezt a PCU-t, de a kísérlet kudarcot vallott.

A földi irányítók csütörtökön kezdenek átállni a biztonsági hardverekre, hogy ismét működésre bírják a történelem egyik legfontosabb tudományos eszközét. Ha ez sikerül, néhány napig eltart, amíg a Hubble visszatérhet normál tudományos működéséhez.

Bár a csillagászati megfigyeléseket június óta felfüggesztették, a NASA közlése szerint maga a teleszkóp és tudományos műszerei működőképesek.

Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, melyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be. Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.

Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint

novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot.

Ez a szonda túl messzire – 1,5 millió kilométerre – lesz a Földtől ahhoz, hogy űrhajósok finomhangolják működését.

A James Webb űrteleszkóp kilövése Francia Guyanából az európai Ariane rakéta segítségével egyéves késésben van.

Borítóképünkön a Hubble

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!