példátlan szankció

2021.04.10. 08:54

Rekordösszegű büntetést szabtak ki az Alibabára Kínában

Rekordösszegű, 18 milliárd jüanos (mintegy 2,75 milliárd dolláros) büntetést szabtak ki az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portálra Kínában, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Friss sajtójelentések szerint ez a Kínában valaha kiszabott legmagasabb összegű trösztellenes bírság, amely az Alibaba Group Holding Ltd 2019-es éves bevételének nagyjából 4 százalékát teszi ki.

Az utóbbi hónapokban példa nélküli eljárások indultak egyes hazai technológiai cégek ellen Kínában. Az Alibabára különösen nagy nyomás nehezedik azóta, hogy az alapító Jack Ma októberben nyilvánosan bírálta a kínai szabályozási környezetet.

A kínai piacfelügyelet decemberben indított vizsgálatot monopólium gyanúja miatt a cég ellen, miután nem sokkal előtte felfüggesztették a leányvállalataként működő Ant csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és hongkongi tőzsdére, mindössze két nappal azelőtt, hogy elindult volna a nyilvános kereskedés a papírokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!