Rögzít és elemez

2019.07.23. 06:00

Sajnáljuk, de önt tényleg lehallgatják

A VRT NWS belga rádió- és televízióadó ezernél több audiofelvétellel támasztotta alá, hogy a felhasználók beszédét emberek is fülelték. Néha, és persze csak a mi érdekünkben.

Évek óta minden újabb Android mobilon ott dolgozik a Google Asszisztens, valamint felénk is egyre többen használják már a Google Home nevű, húszcentis kis kütyüt. Ez utóbbi élő beszéddel irányítható, internetkapcsolattal rendelkező okoshangszóró, amelyik nem csak lejátsza a zenéinket, összekapcsolja okoseszközeinket, hanem válaszol is a kérdésekre.

Ahogy a Google Asszisztens a mobilon.

Nem csak a mesterséges intelligencia hallgatózik

A 2016 óta forgalmazott Google Home sok millió ember otthonában működik. Megkérdezhetnek tőle bármit, mondjuk utazási információkat:

Okay Google, milyen a forgalom a város felé?

És a készülék válaszol a kütyün, mint a Google az Android telefonon – vagy a Siri az iPhone-on.

Mi is ezzel a baj?

Hogy nem csak mindent rögzítenek

A felhasználók többnyire tudják, hogy amit a Google Asszisztensének mondanak, azt a keresőóriás felveszi és tárolja.

De a VRT NWS közszolgálati csatorna alább látható, angolul feliratozott filmje azt is feltárta, hogy az összegyűjtött hangfelvételek révén érzékeny felhasználói adatok kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Felhívja a figyelmet arra, hogy a mesterséges intelligencia (MI) asszisztensekkel végzett folytatott beszélgetés messze nem olyan bizalmas, nem marad közöttünk: alkalmanként hallják a Google alkalmazottjai is.

Néha olyan intimitásokat is, amikhez igazán senkinek sincs köze.

A Google azért tárolja és hallgatja ezeket a felvételeket, mert a számítógépes rendszerének intelligens, saját tanulási algoritmusokkal dolgozó programjai így tanulják a nyelv finom különbségeit és jellemzőit.

Néha a Google keresőmotorja nehezen „ért” meg egy-egy kérdést. Ezeket a VRT NWS szerint alvállalkozók által foglalkoztatott, külsős szakemberekkel vizsgáltatja a keresőóriás.

Ez viszont már a magánélet védelmével kapcsolatos újabb kérdéseket vet fel. Hiszen melyik felhasználó nem tett fel az egészségével, az orvosával – és folytathatnánk, mi mindennel – kapcsolatos kérdéseket…

De még kérdezni sem kell a Google-t?

A VRT NWS több mint ezer felvételt hallgatott meg, s ezekből 153 olyan beszélgetést találtak, amikor el sem hangzott az „Okay Google” parancs.

Elég, ha valami hasonlót hall a mikrofon, a Google Home elkezd felvételt készíteni.

Ez azt jelenti, hogy sok beszélgetést akaratlanul is rögzítenek: hálószobai hangokat, szülők és gyermekeik közötti beszélgetéseket és így tovább. Akkor is megesik, ha valaki a telefonon véletlenül rossz gombot nyom le: a felvétel indul.

Mit kell tenniük az alkalmazottaknak a személyes információkkal? Azt mondják, hogy nem kaptak egyértelmű iránymutatásokat ilyesmire, csak a számlaszámokra és a jelszavakra vonatkozó adatok minősülnek érzékeny adatoknak.

A Google reakciója:

„Ez a munka elengedhetetlen az új technológiák kifejlesztéséhez”

A tévécsatorna filmjére adott válaszában a Google elismerte, hogy világszerte nyelvi szakértőkkel dolgozik a beszédtechnológia javítása érdekében.

„Kis számú hangfájlból átiratokat készítenek„ – válaszolta a Google Belgium szóvivője. Hozzátette, hogy „ez a munka kulcsfontosságú az olyan termékeket fejlesztő technológiák kifejlesztésében, mint a Google Asszisztens”.

A Google állítja, hogy szakembereik csak az összes hangzó szöveg 0,2 százalékát elemzik, s nem kapcsolják ezeket össze személyes információkkal a vállalatnál.

Nincs egyedül ezzel a keresőóriás

Nem a Google az egyetlen cég, amelyiket személyes adatok lehallgatásával gyanúsítanak. Egy hónapja számoltunk be arról, hogy a Bloomberg hírügynökség szerint hallgatózhat az Amazon hangvezérelt otthoni okoshangszórója: az óriásvállalat az Alexa okoshangszóróival valóságos poloskát helyezhet el a lakásokban, irodákban.

A Bloomberg azt is bizonyítottnak látta, hogy az Apple a Google-hez hasonlóan szintén alvállalkozóknak adja ki Siri asszisztensét.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!