Miért fontos ez?

2019.02.01. 10:56

Szigorúan védi a magánéletünket az új Firefox – már letölthető

Kényelmesebb és biztonságosabb lett: az is könnyedén kezelheti a biztonságos böngészőt, akinek nincs ideje, türelme a hosszadalmas beállításokhoz.

Forrás: Shutterstock

Mivel a felhasználók követése elképesztő méreteket öltött, és az ez elleni védekezés összecseng az egészséges internet és a Mozilla Kiáltvány értékeivel, valamint a felhasználók érdekeivel – a követés elleni védelem továbbfejlesztését célozta meg a Mozilla.

Mi ezzel a gond? Miért fontos?

A problémák, amelyeket a nagy számú követés okoz, nem csak teljesítménybeliek, hanem etikai kérdéseket is felvetnek. A Ghostery által végzett tanulmány szerint az átlagos oldalbetöltési idők 55.4%-át a nem kívánt tartalmak betöltésére fordítja a böngésző.

De a lassulás csak a kisebbik baj.

Ki akarja, hogy webáruházról-webáruházra a megnézett és megvásárolt termékekről egy harmadik fél – a követő sütik és egyéb technikák révén – tudomást szerezzen? Vagy mi előnye származik abból a felhasználónak, ha a böngészője egyedi jellemzői, ujjlenyomata alapján, a weben bármikor követhető lesz?

Akadnak webhelyek, melyek egyszerűen kriptovaluta bányászásra használják a felhasználók gépeit. Vannak weboldalak, amelyek a felhasználó adataiért cserébe tartalmat szolgáltatnak. De ez az adatszolgáltatás – a Mozilla szerint – nem lehet önkényes, hanem kizárólag felhasználói beleegyezés nyomán történhet.

Már igazán könnyen beállítható

Az új kiadás fő újdonsága a tartalomblokkolás nagyobb fokú testreszabhatósága.

Az esztendeje megjelent követésvédelem logikus továbbfejlesztése került most a Firefox böngészőbe.

A beállítások között, az „Adatvédelem és biztonság” lapon található és a „Tartalomblokkolás” részen immáron az eddiginél részletesebb és a témában kevésbé járatos felhasználóknak is emészthető formában kínálja fel a beállítási lehetőségeket.

Az újdonság megismerését segíti az alábbi videó:

Két előre elkészített profilt kapunk, a „Szokásos”-t és a „Szigorú”-t, valamint egy a felhasználó által beállítható „Egyéni”-t.

Egyébként a szolgáltatás a Disconnect.me-re épül.

Azokon az oldalakon, ahol a Firefox követési tevékenységet érzékel és blokkol, pajzs ikon jelenik meg a címsorban, amelyre kattintva az adott oldalra vonatkozóan letiltható a védelem.

A blokkolási szolgáltatás persze problémát okozhat az oldal megjelenésében és ilyenkor kívánságra a blokkolás feloldásával megjeleníthető a teljes oldal.

Hogyan szerezhetjük be? Természetesen ingyen

A legújabb Firefox, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is.

Frissült az androidos Firefox, az aktuális verzió iOS platformra pedig innen telepíthető.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!