Fekete online Valentin-nap

2019.02.15. 08:24

Tegnap volt, akinek a szívét, másnak viszont a pénzét lopták el

A szerelmesek ünnepnapja (is) kínálkozó alkalom a kóklereknek.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (U.S. Federal Trade Commission, röviden FTC) legutóbbi jelentése megállapította, hogy az utóbbi négy évben látványosan növekedett az úgynevezett romantikus csalások száma.

Önálló műfaj lett a romantikus csalás

Az angolban Romance scam nevet kapott átverés leggyakoribb célpontjai idős, vagy az interneten tájékozatlan emberek.

Általában azt az egyszerű módszert alkalmazzák, hogy csinos nők vagy jóképű, fiatal férfiak közösségi oldalról lopott képével – netán egy erre a célra létrehozott hamis profillal – kezdenek úgymond ismerkedni. Nem feltétlenül társkereső oldalakon, a Facebook, sőt az Instagram is alkalmas terep a megtévesztésre.

A módszernek leginkább egyedülálló, idősebb nők, vagy a nehezebb magánéleti szakaszban, például válás után lévő emberek esnek áldozatául. Ilyenkor érzelmileg sebezhetőbbek, és

néhány kedves szó után akár a pénztárcájukat is kinyitják a kedves új ismerősnek.

A magányos ember gyorsan beleéli magát az ígéretes románcba, ahelyett, hogy letiltaná az illetőt.

Miután a csalók elhitetik hamis személyiségüket, hamarosan pénzt kérnek kölcsön, leggyakrabban orvosi vészhelyzetekre vagy kényszerű utazásra hivatkozva.

Az általuk okozott átlagos kár 2018-ban 2 ezer 600 dollár volt, ami a 70 év feletti áldozatok esetében azonban 10 ezer dollárra rúgott. A legtöbb áldozat pénzt utalt át vagy ajándékot, ajándékkártyát adott. Többen azonban felhevülve még a PIN-kódjukat is megosztották.

A jellemző áldozat egyedülálló, vagy özvegy nő, de a férfiakkal is próbálkoznak.

A romantikus csalásokból származó bevétel alakulása

Infographic: Broken Hearted and Empty Handed | Statista

A kimutatás szerint míg 2015-ben „csak” mintegy 33 millió dollár bevételhez jutottak a csalók „romantikus” módszerrel, a technika 2018-ban már 143 millió dollárt hozott nekik a konyhára.

Jól teljesítenek a hamis honlapok is

A Kaspersky biztonsági cég jelentése szerint február első felében a romantikus témájú átverős honlapok látogatására irányuló felismert és blokkolt kísérletek száma több mint duplájára nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

A Valentin-napot megelőző napokban pedig tovább nőtt az adathalász honlapok felkeresésére irányuló, de a Kaspersky Lab megoldásai által felismert és blokkolt látogatások száma.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!