Beigazolódott a hír

2020.02.05. 06:00

Tényleg a herceg hackelte meg a világ leggazdagabb emberének mobilját

Ráadásul a saját kezével, még csak nem is közvetítőkön keresztül.

Forrás: Shutterstock

A sztori úgy hangzik, mint egy kémfilm elszabadult fantáziájú forgatókönyve, de igaz. Az Amazon (a világ leggazdagabb cége) első emberének, Jeff Bezosnak (a világ leggazdagabb embere) a telefonját az ENSZ szakértői szerint maga a trónörökös szaúdi koronaherceg fertőzte meg egy WhastApp-on keresztül küldött, preparált videó, valamint egy kémprogram segítségével.

Az ügynek egyrészt, mint korábban megírtuk, komoly diplomáciai következményei vannak, másrészt meggyorsította az Amazon első emberének válását is.

Csak egy videó és más semmi

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának két szakértője vizsgálta meg Jeff Bezos, az Amazon vezetőjének telefonját – annak kérésére. Itt olvasható jelentésük szerint a készüléket 2018. május elsején fertőzték meg egy mp4 kiterjesztésű videófájl segítségével.

A videófájl egy WhatsApp felhasználói fiókból érkezett, melyet személyesen Szaúd-Arábia koronahercege, Mohamed bin Szalmán használt. Jeff Bezos és a koronaherceg előzőleg egy vacsorán találkoztak, és cseréltek egymással telefonszámot, számol be a G Data.

Miután Jeff Bezos lejátszotta telefonján a fertőzött fájlt, a készüléke már nyitott könyv volt a szaúdiak számára. Az elemzés szerint

órákkal az mp4 fájl küldése után az Amazon vezetőjének telefonjáról addig nem tapasztalt mennyiségű adat kezdett áramlani kifelé.

Az alapnak számító 430 kb-nyi adat hirtelen 126 MB-ra növekedett.

Ez az adatszivárgás az elkövetkező hetekben-hónapokban is folytatódott, és elérte a 4,6 GB-nyit.

A jelentés nem megerősített véleménye szerint a telefon hekkelése a más szaúdi megfigyelési ügyekben is használt, izraeli NSO Csoport Pegasus-3 szoftverjének segítségével történt.

Ezt a szoftvert jellemzően a különböző nemzeti titkosszolgálatok vásárolják meg.

A program fejlesztői szerint annak célja a terrorista tevékenység megfigyelése, de nyilvánvaló, hogy minden kormány a saját problémáinak megoldására használja. Az NSO csoport sajtóközleményében azt nyilatkozta, hogy

sokkolta őket a hír,

és készek együttműködni minden hatósággal az ügy tisztázásáért.

A Facebook is megszólalt

A tulajdonos Facebook ismeri a WhatsApp sebezhetőségét, és tavaly ősszel pert is indított az NSO csoport ellen, mely szerintük 1400 kiemelkedő kormányzati személyiség, aktivista, diplomata és újságíró telefonját fertőzte meg szoftverével.

A fertőzött készülékek között volt a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán brutálisan meggyilkolt újságíró, Dzsamál Hasogdzsi készüléke is, aki a Jeff Bezos birtokában lévő Washington Post újság közismert munkatársa volt, és aki írásaiban sokat bírálta a szaúdi rendszert.

Mintegy mellesleg belebukott a házassága

Az ENSZ korábban már jelezte, hogy a szaúdi hercegség a közösségi média segítségével indított félreinformáló, manipuláló kampányokat, ám a telefonok megfigyelése eddig nem tartozott eszköztárukba. Ez pedig újabb diplomáciai botrányt okoz.

A telefonról kiszivárgott adatok siettették Jeff Bezos tervezett válását is: pár kompromittáló fotó újságírók kezébe jutott, akik megpróbálták megzsarolni intim képekkel az Amazon vezetőjét.

Jeff Bezos elejét vette az ügynek, és nyilvános blogposztban bejelentette a zsarolás tényét, ezzel nyilván meggyorsítva az egyébként is elkerülhetetlen válását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!