Együttműködés

2020.10.08. 12:13

Terepjárműveket és drónokat fejleszt a honvédség és a Műegyetem

Megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy kereteket biztosítson az intézmények közös kutatás-fejlesztési projektjeinek.

Forrás: Shutterstock

A Műegyetem, mint Magyarország első számú műszaki egyeteme kutatásaival és szakértelmével így olyan haditechnikai fejlesztésekbe tud bekapcsolódni, amelyek az innováción keresztül hozzájárulnak hazánk védelmi képességének növeléséhez – közölte az intézmény szerkesztőségünkkel.

A kutatásfejlesztési projektekben a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara, valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kara dolgoznak együtt. A Műegyetem munkatársai évtizedek óta kutatják a közúti önvezető járművek irányítási rendszereit, azonban a hadiipar számára elsősorban az off-road járművek autonóm irányításának fejlesztése jelenthet előnyt a különböző védelmi feladatok ellátása során. Ezért a jelenlegi kutatások eredményeit felhasználva új, off-road irányítási rendszerek kutatásával és fejlesztésével bővítheti projektjeit az egyetem.

A drónok felderítői és a légi hadviselésben betöltött szerepe egyre jelentősebb, azonban az autonóm irányítási rendszerekkel rendelkező drónok fejlesztése és innovációja a jövő kihívása. A BME szakemberei a HM-mel együttműködésben elsősorban az autonóm közúti járművek és az autonóm drónok irányításában rejlő szinergiák kihasználására, a földi járművek és drónok együttműködésére, illetve a drónrajok összehangolásának kérdésére összpontosítanak kutatásaik során.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!