Síron túl is regisztráltak

2019.04.30. 06:00

Több halott felhasználó lesz a Facebookon, mint ahány élő

Lidércnyomásosan hangzik, de tény: ha a jelenlegi trendek folytatódnak, bekövetkezik.

Mindössze az a kérdés, hogy mikor jön el ez a pont, állítják az Oxford Internet Institute kutatói frissen közzétett tanulmányukban. El kell jönnie, mivel nincs hová bővülnie a Facebook felhasználói számának, sőt, az elemzések szerint már tavaly megállt és csökkenésbe fordult a növekedés.

A kutatók, Carl Ohman és David Watson úgy számolják, hogy – még ha nem is hagynák el a Facebookot a felhasználók – a jelenlegi mutatókkal számolva is folyamatosan nő a Facebookon a végleg eltávozottak profiljainak aránya. A szerzők szerint 50 év múlva

több lesz a halott, mint az élő felhasználó a közösségi oldalon.

Azaz 2070 lesz a fordulópont, amikor több milliárd lesz a közösségi oldalon ugyan még megtalálható, valójában elhunyt regisztráltak száma.

És ez miért baj?

Megállapítják a szerzők, hogy az adattárolás szinte kizárólagosan kereskedelmi megközelítése etikai és társadalmi kockázatokat rejt magában: az elhunytnak és családjának ugyanis jogukban állna gondoskodni a megosztott adatokról, amelyek viszont a jövő történészeinek is fontos forrást jelenthetnek majd a múlt megértésében.

Carl Ohman fogalmazása szerint digitális maradványaink globális digitális örökségünk részét képezik.

A társszerző, David Watson úgy vélekedik, hogy a történelemben még soha nem volt egy helyen felhalmozva ilyen hatalmas nyilvántartás az emberi viselkedésről és kultúráról.

Felhívta a történészeket, levéltárosokat, régészeket, hogy időben vegyenek részt a felhalmozott adatok összegyűjtésében.

Túl a kereskedelmi megközelítésen

Watson hozzátette, hogy a Facebook „csak példa arra, hogy mi vár minden olyan platformra, amely közösségi kapcsolatokat és világméretű hozzáférést biztosít”.

A közösségi oldal jelenleg a hagyatéki kapcsolattartónak teszi lehetővé, hogy a felhasználó elhunytát bejelentse, s az oldalát úgynevezett emlékoldallá alakítsa. Az emlékoldalon az elhunyt neve mellett megjelenik az emlékére szó, s az emlékoldallá alakított adatlapok nem jelennek meg olyan nyilvános helyeken, mint például a „Kit ismerhetek?” funkció, s nem lesznek többé jelen a hirdetésekben és a születésnapi emlékeztetőkben.

Az olyan fiókokat azonban, amelyekhez nem tartozik hagyatéki kapcsolattartó, nem lehet megváltoztatni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!