Év végétől

2020.04.23. 09:08

Újabb műholdak szórják az internetet az űrből

Tervezett „űrinternetjének” újabb 60 műholdját állította Föld körüli pályára szerdán a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat.

Guadalajara, 2016. szeptember 28. Elon Musk dél-afrikai származású amerikai fizikus és feltaláló, a SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) amerikai ûrkutatási vállalat, illetve az elektromos autókat gyártó Tesla Motors vezérigazgatója és fõtervezõje beszél a 67. Nemzetközi Ûrkutatási Kongresszuson a közép-mexikói Guadalajarában 2016. szeptember 27-én. Musk egy olyan személyszállító ûrhajó építésére vonatkozó terveit ismertette a hallgatósággal, amellyel földi telepesek a Marsra utazhatnának 40-100 éven belül.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ulises Ruiz Basurto

Az Elon Musk vállalata által kifejlesztett Falcon 9 hordozórakétát az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA floridai űrközpontjából bocsátották fel. A start után kilenc perccel a rakéta újrahasznosítható gyorsítófokozata – amely most teljesítette negyedik küldetését – sikeresen landolt az Atlanti-óceánban, Florida partjainál horgonyzó platformon.

A műholdak a felbocsátás után 15 perccel Föld körüli pályára álltak, majd a szükséges ellenőrzések után saját hajtóműveik segítségével 550 kilométeres magasságban lévő röppályájukra emelkednek.

Fotó: Komka Péter / MTI

A fenti fotó számunkra érdekes: a több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított képen Starlink-műholdak látszanak az égen az egykori fűtőerőmű szállítópályájának betonalapja felett Salgótarján Zagyvaróna településrészéről fotózva 2020. április 19-én este. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen a műholdak mozgása egy-egy fényes szakaszként látható.

Ez a hetedik ilyen szállítmány az úgynevezett Starlink program 2019. májusi kezdete óta, így ezzel együtt a SpaceX vállalat már 420 műholdat bocsátott fel a világűrbe.

A program távlati célja, hogy 2024-ig közel

12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy internetes kiszolgáló hálózatnak,

amely a tervek szerint lefedi az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is.

A Starlink szélessávú internetkapcsolatot nyújt majd 1 gigabites adatátviteli sebességgel, ami megfelel az ötödik generációs mobilhálózatok (5G) gyorsaságának. Az Egyesült Államok északi részén és Kanadában várhatóan már az idei év végén használható lesz a Starlink.

Borítóképünkön Elon Musk dél-afrikai származású amerikai fizikus és feltaláló, a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat, illetve az elektromos autókat gyártó Tesla Motors vezérigazgatója és főtervezője beszél még 2016. szeptember 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!