Ország-világ

2020.11.13. 22:05

Vasárnap éjjel élőben jelen lehetünk az amerikai űrhajó fellövésén

A globális járvány, a hurrikánszezon és a problémás rakétamotorok ellenére a NASA és a SpaceX továbbra is eltökélt, hogy Floridából elindítsa következő űrhajóját.

PHOTO DATE: 06/15/2020. LOCATION: Bldg. 8 Rm. 183. SUBJECT: SpaceX Crew-1 official crew portrait with NASA astronauts Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins, and JAXA astronaut Soichi Noguchi PHOTOGRAPHER: Norah Moran

Forrás: NASA

Fotó: Norah Moran - NASA - JSC

Frissítés:

A NASA és a SpaceX utóbb magyar idő szerint vasárnap éjszaka 01:27-re változtatta meg a küldetés időpontját a kedvezőtlen időjárás miatt. Az élő adás megtekintését már csak éjjeli baglyoknak lehet ajánlani.

Négy űrhajós repül a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon űrkapszulában egy Falcon 9-es rakéta tetején.

A kilövést eredetileg szombatra tervezték. Élőben az alábbi videóban láthatjuk majd:

Előbb érdemes az élő videóadást követni, mivel az előkészületek is mindig izgalmas pillanatokat kínálnak.

A Crew-1 küldetés lesz a májusi után a második amerikai helyszínről indított misszió. Űrhajósa lesz Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, a NASA és Nogucsi Soicsi, a JAXA (Japán Aerospace Exploration Agency) pilótája.

A Resilience űrhajóval felszálló asztronautákkal hétre nő a Nemzetközi Űrállomás létszáma, ők négyen 2021 júniusában fognak visszatérni a Földre.

Fotó: NASA

A NASA szokás szerint játékosan várja az érdeklődőket. Mint a példaként szolgáló fotón látható, a vállalkozó szelleműek szelfikkel, ötletes házi megoldásokkal csatlakozhatnak.

Aki a #LaunchAmerica hashtaggal posztol fotót vagy videót az Instagramon, a Twitteren vagy a Facebookon, számíthat rá, hogy talán megragadja a NASA figyelmét, s az űrközpont tovább osztja bejegyzését.

Borítóképünkön Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker és Nogucsi Soicsi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!