Járvány

2020.02.04. 06:30

Veszélyes Kínából online rendelni a koronavírus miatt?

Sokan vásárolunk interneten Kínából filléres, többnyire ingyen kiszállított árut. Fel kell hagyni a vásárlással a koronavírus-pánik miatt?

Forrás: Shutterstock

A közösségi oldalakon sokan óvnak az online vásárlástól, hiszen a látszólag nem is kínai, hanem mondjuk amerikai cégek – mint az Amazon – szintén Kínában gyártatják le a termékeiket és a kiszállítás onnan történik.

Heads up if your ordering from China via Amazon, Facebook or other sites....There is no guarantee that the Coronavirus has not been transported via import shipping, via containment boxes and crates. handle these items with care, via gloves, masks and if you can, bleach them

Sok ismeretlen tényező akad még a koronavírus körül, amelyek megfejtése akár e vonatkozásban is megváltoztathatja a járványos betegségről alkotott mai képet.

Ma nincs bizonyíték arra, hogy kockázattal járna

olyan tárgyakat vásárolni, amelyeket közvetlen emberi érintés nélkül napokon-heteken át utaztattak. Nem csak a szigorú ellenőrzés miatt, hanem azért, mert a Kínából ingyenes szállítással rendelt kütyük, holmik ládákba zárva hajókon érkeznek: ez ugyanis a legolcsóbb szállítási mód. Így többnyire 30 nap is eltelik, mire a címünkre érnek.

Az eddigi ismeretek szerint a koronavírus terjedéséhez emberi érintkezés kell, az esetlegesen szennyezett élettelen, tárgyi felületeken a vírus nemigen „él” pár óránál tovább. Tehát az influenzához hasonlóan ugyan el lehet kapni fertőzött tárgyak érintésével, de ekkora utazást nem bírhat ki.

Hasonlóan a SARS vírushoz, a fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha közvetlen kapcsolatban vagyunk a vírusgazdával, aki mondjuk ránk tüsszent vagy köhög a közelben; megfogunk egy fertőzött kilincset vagy egyéb tárgyat.

Bár akad olyan vírus, mint a norovírus, amelyik egy hónapnál tovább is kibírja testen kívül – írja a BBC News, de jelenleg úgy tűnik, a koronavírus 24 óránál tovább nem létezhet élő szervezet nélkül.

A Magyar Posta közzétett álláspontja, hogy a koronavírus miatt semmilyen külön eljárást nem indokolt elrendelni

sem a küldeményforgalomban érintett logisztikai területeken, sem a postákon, a Kínából érkező küldeményekkel kapcsolatosan.

Kína már korábban megtiltotta a hajók belépését Vuhan kikötőjébe, másutt a konténereket permetezik, a hajók személyzetét arra kérik, maradjon a fedélzeten, a vámtisztviselőket pedig maszkok viselésére kötelezik a hajóraszállás előtt.

Egyes vélemények szerint javasolt a korábban vett és nemrég megérkezett csomagjaink tartalmát használatbavétel előtt gondosan (maszkban, kesztyűvel érintve) fertőtleníteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!