Kinek a Nagy Testvére?

2019.03.14. 06:50

Visszataszító, nők intim adatait tároló adatbázisra bukkantak

Mintha „A szolgálólány meséje” ijesztő amerikai tévésorozat egyik epizódja elevenedett volna meg. Csak ez most maga a jelen.

Fotó: Shutterstock

Már többször írtunk az ismert holland internetbiztonsági szakember, Victor Gevers meghökkentő felfedezéseiről.

Gevers ezúttal olyan kínai adatbázisról rántotta le a leplet, ami 1,8 millió nő „BreedReady”, vagyis, másként fordítani nemigen lehet, azaz

szaporodóképességét, nemzőképességét tartja nyilván.

A holland kutató az adatbázisban további részletes információkra bukkant róluk, beleértve telefonszámukat, lakcímüket, családi állapotukat, képzettségüket és életkorukat.

A leleplezést számos lap, köztük a The Register, a The Guardian, a Daily Beast szemlézte.

Az adatbázisban szereplő legfiatalabb lány mindössze tizenöt éves, az átlagos életkoruk harminckét esztendő. Közel kilencven százalékuk Pekingben él, s egyedülálló.

Olyan adatok is szerepelnek köztük, amelyek a nyilvántartottak politikai magatartására utalnak.

Esetenként a nyilvántartás rögzíti a linkeket a nők Facebook profiloldalaira. (A Facebookot Peking letiltotta, csak cselesen, VPN-nel, virtuális magánhálózatokon át lehet hozzáférni a kínaiaknak.)

The youngest girl in this database is 15y old. The youngest woman with BreedReady:„1” status is 18y. The average age is a bit above 32y, and the most aged woman with a BR:1 is 39 and with a BR:0 is 95y. All are single [89%], divorced [10%] or widow[1%]. About 82% lives in 北京市. pic.twitter.com/qCP7FvFMB7

A The Guardian szerint nem egyértelmű, hogy az adatbázist valamilyen társkereső alkalmazás, a kínai kormány vagy egy vállalat állította össze.

Az egyetlen jó hír, hogy miután Victor Gevers közzétette az adatbázis létezéséről szóló jelentését, az eltűnt az internetről.

Gevers képernyőképeket és más bizonyítékokat is rögzített.

Borítóképen részlet a A szolgálólány meséje című filmből (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!