Így védekezhetünk ellenük

2021.03.03. 06:00

Zaklatóapp, családon belüli erőszak, megfigyelő szoftver a mobilon

A felsorolt, közös nevükön stalkerware szoftverek súlyos magánéleti problémákat okozhatnak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Kaspersky új jelentéséből kiderül, hogy az ilyen programok globális szinten összesen 53 870 mobileszköz-használót érintettek 2020-ban.

A támadások számát illetően az európai országok között Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el.

A stalkerware a kibererőszak egyik formája, olyan globális jelenség, amely mérettől, társadalmi berendezkedéstől vagy kulturális viszonyoktól függetlenül szinte minden országot érint.

A leginkább érintett ország Németország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország, Magyarország a 16. helyen helyezkedik el.

A Kaspersky kilenc másik szervezettel együtt megalapította a „Coalition Against Stalkerware” kezdeményezést, amely mára már öt kontinensről 30 tagszervezetet tudhat soraiban. A koalíció célja a stalkerware programok iparági észlelésének javítása, a nonprofit szervezetektől és vállalatoktól való kölcsönös tanulás, valamint a közvélemény tájékoztatása, figyelmének felhívása.

Mindezek mellett a Kaspersky 2020 novemberében megjelentetett egy TinyCheck névre hallgató ingyenes anti-stalkerware eszközt, amellyel a nonprofit szervezeteknek kíván

segítséget nyújtani a családon belüli erőszak áldozatainak támogatásában és magánéletük védelmében.

Az eszköz egyedi funkciója abban áll, hogy képes észlelni a stalkerware programot, és erről

a tettes tudta nélkül fogja értesíteni az érintett felhasználót.

Az eszközt az információbiztonsági közösség is támogatja, és folyamatosan frissítésekkel látja el.

A biztonsági cég javaslatai:

A felhasználók ellenőrizhetik, hogy a mobileszközükre van-e stalkerware program telepítve. A következő jelek adhatnak gyanúra okot:

• Ellenőrizze az engedélyeket a telepített alkalmazásokban: a stalkerware appokat hamis alkalmazásnevek alatt álcázhatják, amelyek üzenetekhez, hívásnaplókhoz, helyzetadatokhoz és más személyes tevékenységekhez férnek hozzá gyanús módon. Például egy „Wi-Fi” elnevezésű alkalmazás, amely hozzáfér az Ön földrajzi helyzetéhez, gyanúra adhat okot.

• Törölje azokat az alkalmazásokat, amelyeket már nem használ. Ha az alkalmazást már legalább egy hónapja nem nyitotta meg, akkor nagy bizonyossággal feltételezhető, hogy többé már nincs szüksége rá, de ha ez a helyzet később megváltozik, akkor még mindig újratelepítheti.

• Ellenőrizze az „ismeretlen forrás” beállítást az Androidos készülékein. Ha az „ismeretlen forrás” engedélyezve van a készüléken, az lehet a jele annak, hogy kéretlen szoftvert telepítettek rá külső forrásból.

• Ellenőrizze a böngészési előzményeit. A stalkerware programok letöltéséhez az elkövetőnek olyan weboldalakra kell felmennie, amelyekről az érintett felhasználó nem tud. Persze az is előfordulhat, hogy semmilyen előzmény sincs, ha az elkövető kitörölte.

• Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Internet Security for Android szoftvert, amely mindenféle mobil-fenyegetés ellen védelmet nyújt és rendszeresen ellenőrzi a készülékét.

Mielőtt eltávolítaná a stalkerware programot a készülékről

• Ha stalkerware programot talált, ne siessen azt eltávolítani a készülékről, mert az elkövető észreveheti. Fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy a program telepítője potenciális biztonsági kockázatot jelenthet. Bizonyos esetekben az illető fokozhatja a zaklató magatartást a program eltávolítására válaszul.

• Lépjen kapcsolatba a hatóságokkal és a családon belüli erőszak áldozatait segítő szervezetekkel segítségért és egy biztonsági terv kidolgozásáért.

• Gondolja meg, hogy a stalkerware program eltávolítása előtt akar-e valamiféle bizonyítékot megőrizni róla.

• Hallgasson az ösztöneire, és tegye azt, amit a legbiztonságosabbnak érez.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!