Hátsó ajtó!

2021.01.26. 18:00

Zűr van a népszerű tűzfallal, több VPN termékkel

Nem dokumentált, beégetett titkos felhasználói fiókot találtak Zyxel berendezéssel.

Forrás: Shutterstock

Holland biztonsági szakértő, Niels Teusink találta meg a Zyxel termékeit érintő kritikus sérülékenységet. Gyakorlatilag egy nem dokumentált, beégetett titkos felhasználói fiókról van szó, melynek segítségével a támadó adminisztrátor jogokkal léphet be az eszközökön keresztül a vállalat hálózatába – írja a G Data. A tajvani gyártó termékeit tipikusan otthoni felhasználók, kisebb vállalatok használják.

Sima szövegben tárolt jelszó

A CVE-2020-29583 nevű sérülékenység a 4.60 verziószámú firmware-t érinti, és

egy sor népszerű termékben megtalálható,

közöttük a Unified Security Gateway (USG), USG FLEX, AP és VPN tűzfal termékekben.

A biztonsági szakértő november 29-én jelezte a problémát a gyártónak, aki december 18-ra már elkészítette a tűzfalak frissítését, az AP-k frissítését 2021 áprilisára tervezik. A termékekben egy nem dokumentált, zyfwp nevű felhasználót találtak, melyhez megváltozhatatlan, sima szövegben tárolt jelszó is járt.

Érintett termékek:

A Zyxel szerint a gyárilag beégetett felhasználót azért hozták létre, hogy a termékeket automatikusan frissíthessék FTP-n keresztül. Hogy aztán végül pontosan

hogyan maradt ki mindez a dokumentációból, hogyan feledkeztek meg róla, arról nincs információ.

A hibát azóta a gyártó egy frissítéssel orvosolta. Csak ne felejtsük el gyorsan frissíteni az érintett termékeinket, AP-k esetében pedig várjuk meg az áprilisi hibajavítást.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!