Otthonszülés

2017.12.23. 15:00

Hármasban az újszülöttel

Döröskén, egy kicsi házban Szent Miklós napján világra jött egy gyermek. Születésénél az édesanyán kívül nem volt más jelen, csak az édesapja.

Tersztyánszky Krisztina

Wanja Reichl, Lea Verdavoine és 12 napos babájuk, Sonja. Egy asztalos és egy fotóriporter, akik egy vasi faluban érzik, hogy révbe értek.

Este érkezünk. Az adventi koszorún égnek a gyertyák, a csöppnyi konyhában a tűzhely előtt bölcsőben alszik a 12 napos Sonja. Wanja magyarul üdvözöl, aztán angolra váltunk. A pár között is ez a kommunikáció nyelve, hiszen egyikük német, a másikuk francia.

- Hét éve találtam rá Döröskére – kezdi a történetet az apuka.

- Olyan helyet kerestem, ahol a természet közelében élhetek. Odahaza, München környékén már nem találni ilyen csendes, nyugodt helyet. Egy barát segítségével sikerült megvenni a házat, amit elkezdtem javítani, szépítgetni. Itt a kertben minden megterem, úgy élek, ahogy az előző generációk éltek.

Lea Normandiából származik, szabadúszó fotós. A dél-szláv területeken készített fotóriportot, amikor hazatértében Döröskén szállt meg. Elég volt két nap, és már nem is akart elmenni innen többé. Ő is vett egy szép, régi portát. Bár Wanjával egy párt alkotnak, mindegyiküknek megvan a maga külön élettere, amit a saját ízlése szerint alakítgat.

Wanja Reichl, Lea Verdavoine és 12 napos babájuk, Sonja. Egy asztalos és egy fotóriporter, akik egy vasi faluban érzik, hogy révbe értek. Fotók: Szendi Péter.

Persze mostantól megváltozik minden, mióta új családtag érkezett. A pici Sonja akkor érzi magát a legjobban, amikor mindkét szülő a közelében van.

- Nem akartam kórházban megszülni a gyermekemet.

- veszi át a szót Lea. – A kórház beteg embereknek való, ám a terhesség nem betegség. Jól éreztem magam, nem volt problémám. Kétszer voltam ultrahangon, Hameed doktort is többször felkerestem.

Azt tervezték a fiatalok, hogy bábát hívnak a vajúdáskor. Ám elmondásuk szerint ez nem volt megoldható, mert Döröske 25 kilométernél távolabb van a szombathelyi szülészettől, ezért a szülésznő nem vállalta, hogy kijön és segít a baba világra jövetelénél. Maradtak hát kettesben, mert továbbra is úgy gondolták, kényelmesebb és biztonságosabb az otthonukban. Magáról a szülésről Wanja nem sokat beszél, hiába faggatom. Azt mondja, könyvekből felkészült, a többség pedig az édesanya dolga.

Wanja, az apuka számára értékes a babával töltött idő. Oda viszik magukkal, ahova ők mennek.

- A legfontosabb a hit és a bizalom – mondja. – A bizalom a szerelmemben, aki ösztönösen tudja, hogy mit kell tennie. Szerencsénkre nem volt semmi komplikáció, így nem hiányoltuk az orvost. Az újszülött és az édesanya ellátását felelősséggel elvégeztem, ügyeltem a tisztaságra, tudom, hogy ez nem játék. De a szülést az emberiség kezdete óta így csinálták.

Lea hozzáteszi: nem félt.

- Ez az én filozófiám: a saját életemről, a saját testemről hadd döntsek én. Nem voltam bizonytalan, a szülés után pedig még erősebbé váltam, és büszkeség töltött el.

Sonja békés, nyugodt gyermek. Az első pillanattól biztonságban érzi magát, szoros a kapcsolata mindkét szülővel. A kutyák is óvatosabban mozognak, mióta itt van. Lea éjszaka kétszer szoptatja, nappal pedig amikor csak éhes. A család filozófiájának megfelelően kevés holmi veszi őt körül, de minden organikus. Gyapjútakarók, természetes olajok, speciális, mosható pelenkabugyi. A cserélhető bélést a komposzton hasznosítják. A kézművesmunkának tűnő bölcsőt nem az asztalos Wanja készítette: az internetről rendelték. Bár telefonálni nem szeretnek a nomád fiatalok, Lea, a munkájánál fogva is, naponta kapcsolódik a világhálóhoz.

Együtt, mégis szabadon élnek. Az édesapa konyhájában maga készítette bútorok.

A babát kétnaposan elvitték orvoshoz, elvégezték a vizsgálatokat. Az első héten nap mint nap hivatalnokok látogatták őket. Mára rendeződtek a papírok: a jegyzőségen anyakönyvezték a kislányt. Egyelőre „ismeretlen” szó került az állampolgárság rovatba, a követségi ügyintézés után várhatóan francia lesz, az édesanyja után.

- Számunkra nem a pénz és az anyagi javak a fontosak – összegez az újdonsült édesapa.

- Sonja első nap ragyogó reggelre ébredt, reméljük, ő is így fog ragyogni egész életében. A mi kapcsolatunk ezzel a születéssel lett igazán teljes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!