Döröske

2015.11.21. 19:54

A hegylakókat is beengedték Döröskére - Így jubiláltak a faluszépítők

Döröske – Szinte napra pontosan tízéves a Döröskei Örökségóvó, Faluszépítő és Falufejlesztő Egyesület. A tagok, a támogatók és az állandó zenekar ünnepelt együtt, visszatekintettek az elmúlt évtizedre, és nem mellékesen film készült a faluról.

Bakos Ágnes

Torok nem maradt szárazon a döröskei kultúrházban: minden érkezőt házi pálinka fogadott, mellé Batyi Kala Árpád és zenekara húzta a nótákat, nem véletlenül!

– Az első nagy rendezvényünk a 2007-es disznóvágás volt, akkor hívtuk először Batyi Árpádot és zenekarát, akik azóta minden nagyobb programunkon itt voltak – mondta köszöntő beszédében Mizda Ferencné, a DÖFFE elnöke, Döröske polgármestere.

Számot vetett az egyesület elmúlt tíz évéről:

– A környezetvédelem jegyében vállaltunk szemétszedést, az épített és a természeti értékeink védelmét, az Orbán-napi programok rendszeresek.

Kiállításokat rendezett a DÖFFE, és felújították a gémeskutat – ezt megörökítették az egyesület címerében is. Jótékonysági programokkal szedték össze a szükséges pénzt a kőkeresztek felújítására – a megújult keresztekről készült tabló most is a kultúrház falát díszíti.

A tóparti pihenő kellemes összejövetelek helyszíne – az is nekik köszönhető.

Bőkezű adományozók segítik a szervezet működését és munkáját, például a személyi jövedelemadó civileknek felajánlható egy százalékából 173 ezer forinthoz jutott az idei évben a DÖFFE.

Két könyv is jelzi a munkájukat az elmúlt tíz évből: a „Döröske – kölcsönkért tekintetek” alcímű kiadvány egy különleges helyi portrégyűjtemény, a „750 éves Döröske” pedig egy helytörténeti kiadvány.

– 18 taggal alakultunk, most már 28 tagú a DÖFFE, a hegyi gazdák közül sokan csatlakoztak, akik ha nem is itt élnek, de kötődnek a településhez – mondta az elnök. Érdemes figyelembe venni, hogy egy 87 lelkes településen tud működni 28 tagú egyesület!

A „hegylakók” képviseletében Lakner János, az agrárklub elnöke mondott jubileumi köszöntőt. Mindenekelőtt megköszönte, hogy meghívták maguk közé és befogadták a döröskeiek a hegyi gazdákat.

Film készült a faluról – ennek ősbemutatóját az egyesületi jubileumra időzítették. A vasvári Pasics Zsolt munkája a tízperces, madártávlatból készült különleges rövidfilm. Egyelőre csak az ünneplők láthatták, de hamarosan felkerül a világhálóra, Döröske internetes oldalára is.

Címkék#Döröske

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!