Egyetem

2013.05.03. 07:23

Kevesebben akarnak diplomát

Szombathely - Összesítették a felsőoktatásba jelentkezők számát, s ebből kiderült, hogy 38 százalékkal kevesebben jelentkeztek a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központba (NyME-SEK), mint a tavalyi évben. Szombathelyre osztatlan tanárképzésben 45 szakpárra lehetett jelentkezni. A legnépszerűbb szakpár a magyar-történelem lett, erre mindössze tizenheten szeretnének bejutni.

Bajdó Bettina

Egyre kevesebben felvételiznek a magyar egyetemekre és főiskolákra: míg 2011-ben még 141 ezren adták be jelentkezési lapjukat, tavaly már csak 110 ezren, a friss adatok szerint a 2013-as felvételinek pedig mindössze 95 ezer diák futott neki. Az érettségizők száma nem esett vissza ilyen mértékben: míg 2011-ben 142 ezer 600-an, 2012-ben 137 ezer 600-an, az idén pedig 133 ezer 162-en vizsgáznak legalább egy tantárgyból.

- Több mint 1700-an 2 ezer 872 jelentkezést nyújtottak be a szombathelyi karok képzéseire - tudtuk meg Horváthné dr. Molnár Katalintól, a SEK elnök-dékánjától. Hozzátette, ebből 730 jelentkező az, aki első helyen jelölte meg a szombathelyi karok képzéseit.  A Nyugat-magyarországi Egyetem egészét tekintve 2 ezer 803-an jelentkeztek első helyen. Így, a szombathelyi képzésekre jelentkezett az NyME-re jelentkezők 26 százaléka, tehát minden negyedik NyME-re jelentkező hallgató szombathelyi képzést választott. Az NyME képzési helyszínei közül (Sopron, Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg, Szombathely) Szombathelyre jelentkezett a legtöbb hallgató.

A hallgatói jelentkezések csökkenése legerősebben a vidéki intézményekben érződik. Szombathelyen 2012-ben 1181 első helyes jelentkezővolt, míg 2013-ban 730. Fotó: Szendi Péter

Mint mondták, a felsőoktatást érintő változások ismertek: a keretszámok, majd a kapacitásszámok módosulása, a felvételi eljárásrend és a hallgatói támogatási rendszer változása. Az országos tendenciákhoz viszonyítva a szombathelyi képzések esetében is várható volt a jelentkezők számának csökkenése. A hallgatói jelentkezések csökkenése legerősebben a vidéki intézményekben érződött. Szombathelyen a csökkenés mértéke kedvezőbb volt, mint az országos átlag. Országosan a csökkenés 40-45 százalékos, míg Szombathelyen 38 százalék. 2012-ben 1 ezer 181 felső helyes jelentkező volt, míg 2013-ban 730.  A csökkenés előrevetíthet kényszerlépéseket is az egyetemen, az azonban, hogy ez milyen mértékű lesz, még nem lehet tudni.

- Még nem tudjuk, hogy melyek lesznek azok a szakok, melyek akár tíz fő alatt is elindulhatnak - folytatta az elnök-dékán. - A stratégiailag fontos szakokat akár öt fővel is el fogjuk indítani. Kis, nemzetiségi szakokra külön támogatást is kapunk, így itt is indulhat kevés hallgatóval a képzés. A csökkenő hallgatói létszám mellett figyelembe kell venni, hogy az állami támogatás is jelentősen csökken, folyamatosan gondolkodni kell a racionalizáláson is. Lehet, hogy lesznek szakfelfüggesztések, melyen oktatói elbocsátásokat is vonhatnak maguk után.

Szeptembertől ismét osztatlan lesz a tanárképzés. Szombathelyre osztatlan tanárképzésben 45 szakpárra lehetett jelentkezni. A legnépszerűbb szakpár a magyar-történelem lett, amire mindössze 17-en szeretnének bejutni. Tízen az angol-történelem, kilencen földrajz-történelem szakpáron akarnak tanulni. A természettudományos szakpárokra kevés volt az érdeklődő. Az elnök-dékán emlékeztetett arra, hogy szeptembertől visszaáll a kétszakos osztatlan tanárképzés. Egy négy plusz egy és egy öt plusz egy éves képzésre lehet jelentkezni. Előbbiből lesznek az általános iskolai tanárok, utóbbiból pedig a középiskolai oktatók. Az első három év mindenkinek azonos, ezt követően kell majd választani aszerint, hogy ki melyik irányban megy tovább. 2016-ig azonban a bolognai rendszerű alap- és mesterképzés is marad, a két oktatási forma párhuzamosan folyik majd. A képzési formák között pedig lehetőséget biztosítanak az átjárásra intézményi belső átvétellel.

Az adatokból kiderült, hogy mindössze 27 olyan fiatal volt, aki első helyen a szombathelyi tanítóképzést választotta. Megtudtuk, hogy ez már előrelépésnek számít, hiszen a korábbi években még ennyien sem jelentkeztek, voltak olyan évek, amikor 12-14 jelentkező akadt.

A vezető szerint az egyetem jövőjét a tanárképzés jelentheti, az intézménynek a Dunántúlon a tanárképzésben meghatározó szerepe van.  Később derül majd csak ki, hogy mennyire sikerül megerősödnie a most induló osztatlan tanárképzésnek. Emellett erősítik a műszaki menedzser képzést is, ennek tantervét nemrég a környékbeli nagyobb cégek igényeinek figyelembevételével alakítottak át.

 

 

Bajdó Bettina

Csak néhány adat az országos statisztikákból. A 2013-as felvételin a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karára jelentkezett a legtöbb felvételiző, ezt követi az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara. Az idei évben is a legnagyobb arányban a 18-21 éves korosztályból felvételiztek, az idei legidősebb jelentkező viszont 1938-ban született. Csaknem fej-fej mellett végzett a legnépszerűbb alapszakok versenyének első három helyezettje: a turizmus-vendéglátás, a gépészmérnöki és a gazdálkodási és menedzsment. Több mint kétezren jelentkeztek első helyen nappali munkarendű mérnökinformatikus képzésre, míg a pszichológia alapképzést több mint 1800-an jelölték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!