Egyetem

2014.02.19. 14:20

Kutatók ülése

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Kara Gyurácz József dékán elnökletével rendezte meg a kar tudomány ünnepi konferenciáját.

Némethy Mária

A rangos tudományos ülésen a kar nemzetközileg elismert, országos szakmai szervezetek munkáját is irányító tanárai tartottak előadást kutatási eredményeikről. Veress Márton, a Magyar Tudományos Akadémia Természetföldrajzi Tudományos Bizottságának elnöke a karsztformák új osztályozási rendszerét ismertette, melyet a Föld mészkőhegységeinek tájvédelmi értékelésében is alkalmaznak.

Így néz ki a madártávlatból a természettudományi kar épülete (Fotó: Savaria Egyetemi Központ)

 

Hbly Lilla, a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának igazgatója a Kárpát-medence flórájának földtörténeti változásában a földkéreg mozgásának szerepét hangsúlyozta. Puskás János a Magyar Szélenergia Társaság elnökségi tagja tanítványával, Kovács Erik Eötvös-ösztöndíjas hallgatóval végzett vizsgálatai alapján kimutatta a klímaváltozás módosító hatását a Kerka és a Mura vidékének szőlőtermesztésére. Szinetár Csaba, a Magyar Biológiai Társaság Állattani Szakosztályának alelnöke és munkatársai az utóbbi években Magyarországon megtelepedett, a hazai fauna új pókfajait mutatták be. Kolláth Zoltán a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke a csillagok rezgései által keltett hangokról tartott előadást.

Az előadó professzorok olyan tantárgyi programokat dolgoztak ki, melyekkel a Természettudományi Kar az egyetem környezettudományi doktori képzésébe is részt tud venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!