Egyházashetye

2015.10.29. 08:50

Berzsenyi szülőházában egyedülálló könyvtár működik

Egyházashetye –Vas megye egyetlen, belsőépítész által egyedileg tervezett könyvtárberendezésével büszkélkedhet a kis kemenesaljai település. Sellyei Gábor belsőépítész Berzsenyi Dániel születésének kettőszázadik évfordulója alkalmából készítette el terveit.

Pogács Mónika

Az egyházashetyei könyvtárat a költő szülőházában alakították ki az akkori jubileum apropóján. A mini bibliotéka saját könyvállomány nélkül, a celldömölki könyvtár letéti könyvtáraként működik.

– Szándékom az volt – ami mindig, mert ebben hiszek – , hogy a történeti, kézműves térbe ezt a hangulatot erősítő, tehát szintén kézműves jellegű bútorzat kell. Olyan, amelyről látszik, hogy nem "kortárs" és bár gépekkel készült, de nem ellenkezik a környezetével – mondta el a belsőépítész.

Fotó: Szendi Péter

A bibliotéka letéti jellege, a fix könyv-darabszám egy dologban megkönnyítette a tervező dolgát:  nem egy állandóan gyarapodó állomány számára kellett variálható, fejleszthető polcrendszert kreálnia. Az állandóságot szolgálta ki a belsőépítészeti tervekkel. A felhasznált anyagok szintén "történetiek" voltak:  a polcok, szekrények, asztalok tölgyfából, tölgyfurnérozott bútorlapból készültek. A székek kárpitozottak, szőttes jellegű bútorszövetet kaptak.

A tervek épp negyven éve készültek. Az eredmény pedig időtlen. A könyvtárban ma is szívesen forgatják a helyiek a könyveket az egyedi bútorzat és történelmi hangulat vonzásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!