Egyházasrádóc

2015.06.18. 17:25

Ágh Péter kérdése Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez

A vasi közútfejlesztési tervekről beszélt dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Parlamentben, a miniszter konkrét terveket ismertetett.

Cseszkó Tamás

Ágh Péter, Vas megye országgyűlési képviselője szóbeli kérdést intézett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez a Vas megyei közúti fejlesztések jövőjét illetően. A képviselő emlékeztetett: 6,3 kilométer hosszan megvalósult a 88. számú főút korszerűsítése, melyet május 22-én adtak át. A forgalmas főút Vas megye két legdinamikusabban fejlődő városát, Szombathelyt és Sárvárt köti össze egymással. –Ez az új út jól reprezentálja a térség fejlődését és további jelentősége, hogy ez az út kapcsolja be Sárvárt az egész Európát behálózó legnagyobb utak vérkeringésébe, így új lendületet kapott Sárvár és térsége –fogalmazott a képviselő.

Az M86-os autóút átadóján elhangzott, az érintett térségek elérhetősége javul, a tervek szerint csökkennek az utazási idők, nő a szakaszok kapacitása. Fotó: Archív

–Vas megyében ez az évtized, a „közlekedésfejlesztés évtizede", amelyre bizonyítékként szolgál nemcsak az épülő M86-os autóút, hanem a vasútfejlesztések is. Ennek tükrében kérdezem tisztelt Miniszter Urat, milyen további közútfejlesztéseket várhatóak Vas Megyében? – tette fel a kérdést a Parlamentben Ágh Péter. Dr. Seszták Miklós kifejtette: az elmúlt években számos fontos beruházás történt, többek között megépült a Felsőszölnök-Kétvölgy összekötő út, befejeződött a Körmend és Egyházasrádóc közötti 2x2 sávos kialakítású előzési szakasz kiépítése, elkészült a Körmend és Zala megyehatár közötti szakasz 11,5 tonnára történő burkolat-megerősítése is. Jelenleg is számos fejlesztés van folyamatban, például az M86 autóút Csornáig tartó szakaszának kiépítése, a 86. számú főút 11,5 tonnás burkolat- megerősítése Körmend és a zalai megyehatár között, a 86. és 76. számú főutak Nádasd-Hegyhátsál-Katafa közös elkerülő szakasza, valamint a 8. számú főút 11,5 tonnás burkolaterősítése Szemenye-Vasvár és Rábahídvég-Körmend   között. A  folyamatban levő fejlesztések nagy része még idén elkészül.

– A tervek között szerepel még az M8 autóút Körmend és országhatár közötti szakaszának a megépítése –árulta el Seszták, aki utalt arra is, hogy a kormány és Zalaegerszeg önkormányzata közötti együttműködési megállapodás alapján a Vasvár – Zalaegerszeg közötti gyorsforgalmi útszakasz tervezése is folyamatban van.

– Ezeken felül további Vas megyei beruházások várhatók. Például a 8. számú főút Vasvár és megyehatár (Veszprém) közötti szakaszának, vagy a 87. számú főút Szombathely és országhatár közötti szakaszának fejlesztése. Az országos útfelújítási programban Vas megyében mintegy 18 kilométernyi kritikus állapotú főúti szakasz felújítása várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!