visszatelepítés

2017.09.11. 10:36

Nyomozócsoport keresi Alus, a hiúz gyilkosát

Nyomozócsoport alakult Németországban annak kiderítésére, hogy bűncselekmény áldozata lett-e a nemzetközi visszatelepítési programban szereplő, Alus néven ismert hiúz, amelynek megcsonkított tetemét a múlt héten találták meg a bajorországi Schneizlreuthban, az osztrák határ közelében.

Mivel könnyen meglehet, hogy a ragadozóval osztrák területen végeztek, az ottani rendőrség is vizsgálja, milyen körülmények között pusztult el az állat. Alust három másik hiúzzal együtt 2014 áprilisában telepítettek ki a vadonba az olaszországi Friuli tartományban, egy kisebb populáció létrehozása céljából az osztrák-olasz-szlovén hármas határ térségében.

A jeladóval felszerelt hím macskaféle nem sokkal kihelyezése után elveszítette a jeladót, 2015-ben azonban többször látták Salzburg és a bajor Alpok térségében, legutóbb idén májusban bizonyította létezését egy fotócsapda.

Alus megcsonkított, fej és első mancsok nélküli tetemét bajor területen, a Saalach-tóban találták meg kedden. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a hiúzt osztrák területen ölték meg, és tetemét a Saalach folyó sodorta német területre.

Osztrák és német természetvédő szervezetek 15 ezer eurós (4,6 millió forint) nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben. „Mindent meg kell tenni, hogy véget vessünk e bűnözők üzelmeinek, nehogy a hiúz is a barnamedve sorsára jusson, amely 2011-ben másodszor halt ki Ausztriában” – mondta Christian Pichler, a WWF Ausztria szakértője.

Boncolás állapítja majd meg, hogy Alus tényleg büntetendő cselekmény áldozata lett-e, mint oly sok más hiúz Bajorországban és Ausztriában. Noha e macskaféle általában ragaszkodik megszokott lakóhelyéhez, újra és újra előfordul, hogy eltűnnek példányok. Egyesek sosem kerülnek elő, másokat megmérgezve vagy lelőve találnak meg.

A hiúz szigorúan védett állat Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!