megfejtették

2017.10.19. 16:02

Bermuda-háromszög: még a rejtély is eltűnt

Lehet hinni abban, hogy van valami rejtélyes a Bermuda-háromszögben, lehet kételkedni benne – de az tény, hogy egy évszázad alatt több tucat hajó és repülőgép, illetve több mint 8000 ember tűnt el az „Ördög Háromszögében”.

Nincs olyan hajós, aki ne jönne lázba, ha Bermuda-háromszög rejtélyéről hall. Van, aki babonásan elkerülné, mások kalandvágyból behajóznák az Atlanti-óceán legtitokzatosabb vidékét. Úgy tűnik, megfejtették a Bermuda-háromszög titkát.

A világ egyik legrangosabb versenyeként jegyzett Louis Vuitton Amerika Kupa címvédő csapata, az USA Oracle Team a Bermudákat választotta a 2017-es verseny helyszínéül, noha kézenfekvő lett volna, hogy hazai pályán, San Diegoban bontsanak vitorlát – írja a Vitorlázás Magazin.

Tették ezt annak ellenére, hogy a verseny 162 éves történetében még nem volt példa arra, hogy győztes amerikai csapat idegen vizeket jelöljön ki a megmérettetéshez. Döntésüket azzal indokolták, hogy a Bermudáknál a nézőknek sokkal jobban rálátnak a versengő hajókra. (Tegyük hozzá: azért az is nyilvánvaló, hogy az amerikainál jóval kedvezőbb bermudai adózási és pénzügyi szabályzás sem lehetett elhanyagolható szempont a választásnál.)

A 35. LVACW indulói nem lehetnek túlzottan babonásak. Nevezésükkor ugyanis még a számtalan ködös elmélet egyike sem szolgált alkalmas magyarázattal a Bermuda-háromszögben feljegyzett rejtélyes eltűnésekre. Mire azonban vitorlások versenyre kelnek egymással, az Ördög Háromszöge már kikerül a mítoszok és legendák köréből. De vajon tényleg mindenre van magyarázat?

Norvégoknál a rejtély kulcsa

Lehet hinni abban, hogy van valami rejtélyes a Bermuda-háromszögben, lehet kételkedni benne – de az tény, hogy egy évszázad alatt több tucat hajó és repülőgép, illetve több mint 8000 ember tűnt el az „Ördög Háromszögében”. A beszámolók és leírások szerint az esetek többségében különös módon viselkedtek a tájékozódást szolgáló műszerek – és végül többnyire nyom nélkül tűntek el a légi és vízi járművek.

A Bermuda-háromszög a több évszázados rejtélyének megfejtésével tudósok egész sora próbálkozott: volt, aki úgy vélte, az elsüllyedt Atlantisz romjai lehetnek itt, és a csodás város átka tizedeli az arra tévedő hajósokat, repülőket. Mások veszélyes örvények számlájára próbálták írni a titokzatos tragédiákat. Ezekben a víztölcsérekben az elmélet hívei szerint nem működnek a fizika törvényei. A józanabb magyarázatok egyszerűen a gyakori viharokat és az emberi mulasztást tartják a tragédiák okozóinak, de kerestek itt már mágneses anomáliát is, amely az iránytűket zavarja össze.

Egyik elméletre sem találtak bizonyítékot. De íme most egy újabb, amely talán mindent megmagyaráz! A világsajtót bejárt hír szerint Norvégia partvidékén, a Jeges-tenger fenekén hatalmas krátereket fedeztek fel. Ezekből gigászi méretű metánbuborékok törnek elő és robbannak fel. Az egyik ilyen kráter ötven méter mély és ezer méter széles. Az Európai Földtudományi Egyesület elé beterjesztett norvég elmélet szerint ilyen óriási kráterből feltörő gázbuborék simán felboríthat egy megrakott teherhajót is. Minden eddigi közül ez a leginkább logikus magyarázat a Bermuda-háromszög rejtélyeire. Bár az elmélet jól hangzik, azért hozzá kell tenni, hogy azért jó néhány különös esetre nem feltétlenül ad megnyugtató választ a metánbuborékok teóriája.

A legenda

Az első eltűnési eseteket a 19. század közepén jegyezték fel, ám ezekről ma már azt is bajos lenne kideríteni, hogy valóban szorosan kapcsolhatók-e a Bermuda, Puerto Rico és Miami között elhelyezkedő háromszög legendájához. Bár több mint száz katasztrófát írnak a Halálos Háromszög kontójára, valójában számtalan olyan történetet jegyeznek, amelynél az is kétséges, hogy egyáltalán megtörtént-e.

Ami közös a titokzatos tragédiák sorában, hogy a dokumentációk szerint az időjárási viszonyok kedvezőek voltak, és a hajók tökéletes műszaki állapotban voltak. A járművek mindezek ellenére váratlanul, sokszor nyomtalanul tűntek el. Néha aztán a teljesen elhagyott hajók előkerültek, máskor roncsok bukkantak fel akár 90 év múltán.

A legfurcsább esetek

Néhány eset valóban nagyon rejtélyes: itt van például a titokzatos hajó, amelyre elhagyatottan himbálódzva talált rá a brit Ellen Austin 1881-ben. A teherhajó kapitánya átküldte a legénység egy részét a különös „bolygó hollandira”, ám amint azok átértek, váratlanul szélvihar támadt, és elsodorta egymás mellől a két hajót. Mire ismét felbukkant a kísérteties hajó, a fedélzete újfent elhagyatott volt. Az Ellen Austin legénysége ekkor inkább úgy döntött, sorsára hagyja az ismeretlen lélekvesztőt, amelyet senki sem látott többé.

Hasonlóan érdekes az 1918-ban eltűnt Cyclops szénszállító esete is: a 19 600 tonnás, 180 méter hosszú hajón több 309 fős legénység volt – minden tagja eltűnt a monstrummal együtt. Ez volt az első, rádióval felszerelt hajó, amely a Bermuda-háromszög „áldozata” lett. A szerencsétlenség okaira több elmélet is született. Gondoltak a legénység lázadásara, vagy, hogy a fedélzeten tartózkodók közül valaki német kézre játszotta a hajót, sőt az is felmerült, hogy megtorpedózták. Ám végül egyik magyarázatra sem találtak bizonyítékot. A Barbadosból Norfolkra tartó szénszállító és legénysége többé nem került elő.

De nem csak a régmúltban történtek különös dolgok a rejtélyesnek tartott területen, hiszen 2015-ben egy hatalmas luxushajó, a Norvégian Dawn került veszélybe, fedélzetén 3500 emberrel. A hajó, amely a legmodernebb tájékozódási és mérési műszerekkel volt felszerelve, máig ismeretlen okokból megfeneklett egy zátonyon, és egy titokzatos áramkimaradás miatt hirtelen sötétségbe borult – ám végül az utasoknak az ijedtségen kívül nem lett más bajuk.

Néhány esetben azért bebizonyosodott, hogy csupán a hiányos információk vezettek téves következtetéshez. Ilyen például a Brendan the Bold vitorlás esete, amelyet az igen tapasztaltnak számító hajós, Billy Verity kormányzott. A legenda úgy tartja, a hajó, amely Írországból indult, 1969-ben nyomtalanul eltűnt. Valójában azonban a Debra nevű hurrikán elől menekülve a Brendan the Bold inkább kikötött San Salvador partjainál. Bill Verity azóta is “kitűnően mulat rajta, hogy az áldozatok között tartják számon.”

A légtér is rejtélyes

De nem csak a vízen történtek különös esetek a térségben, hanem a levegőben is. Az első repülőgépes rejtélyt a Bermuda-háromszögben 1945-ben jegyezték fel: egy Martin Mariner hidroplán egyik pillanatról a másikra tűnt el. Ezt számos újabb eset követte. Gyakran gigászi méretű légi járműveknek is nyoma veszett: 1947-ben például egy Boeing B-29-es bombázó (a második világháború hírhedt repülő erődje) tűnt el a térségben, 1945-ben pedig egy egész repülőraj. 1965-ben, egy C-119-es teherszállító repülőgép eltűnésekor a Gemini 4 űrhajósa, James McDivitt űrsétája során ismeretlen repülő tárgyat látott éppen azon a helyen. McDivitt UFO-észlelését társa, Ed White is megerősítette. A NASA álláspontja szerint ezek az UFO-k (Unidentifiled Flying Object) nem jelentik földön kívüli létforma jelenlétét, az űrhajós azonban többször megerősítette, hogy valami “megmagyarázhatatlant” látott a térségben, mielőtt a hatalmas rakterére miatt „repülő tehervagonnak” is nevezett C-119-es tíz fős személyzetével köddé vált volna.

Eltűnt a repülőtér

A mai napig sincs magyarázat a következő esetre, amelynek során egy Cessna típusú kisrepülő pilótája nem azt látta, ami a szeme előtt volt. Carolyn Helen Cascio 1964. júniusában egy utasával indult útnak Bahama-szigetekről a Turks-szigetekre. Az idő tökéletes volt, Carolyn pedig gyakorlott pilóta hírében állt. Az út sima volt, a célállomáson a reptér személyzete tisztán látta, ahogy a várt időpontban a Cessna 172-es megjelenik a levegőben, ám nem szállt le, hanem körözni kezdett. Az irányítótorony rádión próbált kapcsolatba lépni vele, ám nem sikerült. A mikrofon azonban bekapcsolt állapotban volt, így a következő beszélgetést hallgatták végig Carolyn és az utasa között:

Carolyn: ezt végképp nem értem. Lehet, hogy eltévedtem? Ez a Grand Turk sziget kellene, hogy legyen, de itt lent semmi sincs: se reptér, se házak, se semmi... Pedig a térkép szerint jó helyen vagyunk, a sziget körvonalai is éppen így festenek, mint ez itt alattunk, de ez itt lent teljesen lakatlan,.. Odanézz, se épületek, se utak.. Semmit sem értek….

Az irányítótorony mindent megpróbált, nem csak rádión próbált jelezni, többet jelzőrakétát fellőttek, de hiába. A gép megfordult és a tenger felé indult. Kiderült később, hogy a kiindulási reptérrel még beszélt, nekik kétségbeesetten beszámolt a döbbenetes helyzetéről, és közölte, visszaindul Nassauba, az üzemanyaga szerencsére elég lesz… Többé nem került elő.

Grand Turks szigete, annak épületei, útjai és legfőképpen leszállópályái száz kilométerről is tisztán látszanak, nincs magyarázat arra, Carolyn miért nem látta.

Természetesen az írókat és a filmeseket sem hagyta hidegen a titokzatos háromszög, számos regény és mozifilm is készült:

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!