rossz irány

2018.01.30. 21:45

Egy eltévedt kamionos összerodeózta a Nazca-rajzokat

Rossz irányba tévedt egy kamion Peruban és megrongálta a híres Nazca-vonalakat – közölték a hatóságok.

Tourists atop a mirador look at the Nazca Lines in Nazca, Peru, some 435 kms south of Lima on December 12, 2014. Geoglyphs can be seen only from atop the surrounding foothills or from aircrafts. The purpose of the Nazca lines remains unclear, and according some scientists the Nazca people created them to be seen by their gods in the sky. The area of the Nazca Lines cover nearly 500 km2. AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI / AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Martin Bernetti

Az alig több mint fél évszázada felfedezett, csak a levegőből látható, több mint 2000 éves mértani alakzatok monumentális állatfigurákat és növényeket ábrázolnak a perui Pampas de Jumana fennsíkon.

A jármű január 27-én tévedt a tiltó táblák ellenére az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínre, és

„megrongálta a fennsík felületét, így három rajzot”

- közölte a kulturális minisztérium.

A helyszín őrei őrizetbe vették a behatolót és feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A vezetőt bíróság elé állítják.

A kamion mintegy 100 méter hosszú, mély nyomot hagyott maga után a tárca közleménye szerint.

A Nazca-vonalak évekig a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítottak. Régészek szerint a 750 négyzetkilométernyi területen elterülő vonalak a sivatagban, az Andokban és az őserdőkben élő nazca indiánok szertartásait szolgálták.

A Nazca-sivatagban eső híján eróziótól védett vonalak többek között egy 135 méter széles majmot, egy 46 méter hosszú pókot, egy 66 méter szárnytávolságú kolibrit és egy 300 méter hosszú és 54 méter széles óriási madarat ábrázolnak.

Borítókép: A Nazca-sivatagban elterülő rejtélyes rajzok. Még épségben.

AFP PHOTO / Martin Bernetti

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!