bolygóképződés

2018.03.05. 16:47

Nagy mennyiségben találtak vízpárát egy exobolygó légkörében

Nagy mennyiségben találták meg a víz nyomait egy Naprendszeren kívüli, a Földtől 700 fényévnyire lévő nagy, forró exobolygó légkörében a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok segítségével a NASA kutatói.

Pictured here is the latest image of the JWST ISIM structure. It was taken in the SES chamber within the He(helium) shroud just after completion of its first environmental test. The Helium shroud was placed into the SES chamber in order to lower the temperature of the structure to 42K and below. The image includes the specially designed PG camera -which you can see hanging from the ceiling. The engineer in this image is Paul Cleveland. JWST is an international collaboration between NASA, the European Space Agency (ESA), and the Canadian Space Agency (CSA). The NASA Goddard Space Flight Center is managing the development effort. The prime contractor is Northrop Grumman; the Space Telescope Science Institute will operate JWST after launch. To learn more about JWST go to: <a href="http://www.jwst.nasa.gov/" rel="nofollow">www.jwst.nasa.gov/</a> Credit: NASA/GSFC/Chris Gunn

Forrás: NASA/GSFC

Fotó: Chris Gunn

Bár a kutatók számítottak rá, hogy vizet fognak látni, meglepte őket, hogy milyen sokra bukkantak. A WASP-39b jelű bolygó tömege nagyjából megegyezik a Szaturnuszéval, de háromszor annyi víz található a légkörében – közölte az amerikai űrügynökség.

A Naprendszerben nincs másik, ehhez hasonló bolygó, de a WASP-39b révén a tudósok betekintést nyerhetnek abba, hogyan és hol fejlődnek ki bolygók egy csillag körül. „Ki kell tekintenünk ahhoz, hogy megérthessük saját naprendszerünket” – idézi Hannah Wakefordot a Hubble honlapján olvasható közlemény.

„Az exobolygók megmutatják, hogy a bolygóképződés sokkal bonyolultabb, mint hittük” – mondta a baltimore-i Space Telescope Science Institute munkatársa.

A Szűz csillagképben lévő WASP-39b négynaponta kerüli meg napszerű csillagát, a WASP-39-et. Jelenleg az exobolygó több mint 20-szor közelebb van csillagához, mint a Föld a Naphoz.

A bolygó kötött tengelyforgású, tehát felszínének mindig ugyanaz a része mutat a csillag felé a NASA szerint. A bolygó légkörén átszűrődő csillagfényt alkotóelemeire bontották, így találtak bizonyítékot a kutatók nagy mennyiségű vízpára jelenlétére.

A Hubble és a Spitzer űrteleszkópok használatával egy exobolygónak a jelenlegi technológiával elérhető legteljesebb spektrumú képét sikerült megalkotniuk a szakértőknek. „Ez a spektrum eddig a legszebb példa arra, hogyan nézhet ki egy exobolygó-légkör” – mondta Wakeford.

A kutatók a továbbiakban a NASA 2019-ben az űrbe kerülő James Webb űrteleszkópját tervezik használni, hogy még teljesebb színképet kapjanak.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: NASA/GSFC/Chris Gunn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!