mindenki jól jár

2018.04.12. 11:54

Esőerdő helyett csokierdő?

Nemzetközi környezetvédő szervezetek és a brazil állam Amazónia Alapja segítségével helyi állattenyésztők kakaóültetvényeket telepítenek azokra a kimerült legelőkre, amelyeket az amazóniai esőerdők kiirtásával hoztak létre, a program segíteni fogja, hogy az Amazonas medencéje ismét kizöldüljön.

A worker cleans a cacao tree in Santa Rosa, Peruvian Amazonia, February 14, 2010. French company Vittel (Nestle Waters) has invested 409,000 euros (USD 552,000) planting 130,000 trees in the the region of the Alto Huayabamba river in compensation for the 115,000 tons of carbon dioxide produced in their mineral water plants in France and Belgium. AFP PHOTO/Marc DEVILLE / AFP PHOTO / Marc DEVILLE

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Marc Deville

A brazil kakaótermelők szövetségének (AIPC) adatai szerint már mintegy 1700 négyzetkilométernyi területen alakították át a kimerült szarvasmarha legelőket kakaóültetvényekké. A folyamatot a brazil kormány által nemzetközi adományokból létrehozott Amazónia Alapja eddig 17 millió reállal (130 millió dollárral támogatta).

„Azonkívül, hogy elkerüljük az esőerdők további kipusztítását, a kakaóültetvények segítik a helyi, a regionális és a nemzetgazdaságot” – közölte a Nature Conservancy nemzetközi környezetvédő szervezet, amely szintén segíti anyagilag az ültetvények létrehozását.

Az amazóniai kakaóbab-termesztés meg fogja változtatni a termény globális piacát. Az AIPC szakértői azzal számolnak, hogy az ültetvények elterjedésével

a dél-amerikai ország kakaóbab termesztése évi 400 ezer tonnára nő 2028-ra.

Ez öt százalékkal fogja növelni a globális kakaóbab-termesztést.

Az új ültetvényektől a környezetvédők és kakaóipari illetékesek azt várják, hogy segít mérsékelni az esőerdőirtást, amelynek következtében mintegy 430 ezer négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő pusztult el az 1980-as évek óta.

A brazil kakaótermelés növekedésének 50 százalékát az Amazonas térsége fogja adni – hangoztatta Eduardo Bastos, az AIPC vezérigazgatója, aki „csokoládéerdőknek” nevezi a kakaóültetvényeket, amelyek telepítése Brazíliát ismét a világ három legnagyobb kakaótermelője közé emelheti az után, hogy az 1990-es években – amikor a világ második legnagyobb kakaóbab termesztője volt a dél-amerikai ország – súlyosan megtizedelte a kakaóültetvényeket egy gombabetegség.

Borítókép: munkás gyűjti a kakaófa termését

AFP PHOTO / Marc Deville

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!