remény

2018.04.26. 11:38

Jóval több gorilla él még vadon, mint eddig gondolták

A kutatók az állatok éjjeli fészkelő helyeinek megszámolásával próbálták megbecsülni az egyedszámot.

Akár 360 ezer is lehet az Afrikában, vadon élő nyugati síkvidéki gorillák száma – derül ki egy új kutatásból, ami a gorillák éjjeli fészkei alapján próbálta megbecsülni a fajta egyedszámát. Mivel a nyugati síkvidéki gorillák adják a ma élő gorillapopuláció 99 százalékát, a becsült egyedszámukban beállt változás az egész fajra kihat – írja a The Guardian.

A tudósok eddig úgy hitték, 150-250 ezer nyugati síkvidéki gorilla maradhatott a közép-afrikai régióban.

A szám duplázása azonban nem jelenti azt, hogy a gorilla ne maradna továbbra is súlyosan veszélyeztetett faj, ugyanis nagyon lassan szaporodik. A nőstények 11-12 éves korukra válnak csak ivaréretté, és 4 évente egyszer szülnek. Emiatt nagyon hosszú időbe telik, míg újra megnyugtató méretűre nőhet a gorillapopuláció.

A gorillák egyébként nélkülözhetetlenek a dzsungel ökoszisztémájában, mert nagy méretű magokat terjesztenek a vándorlásuk során.

Életterük azonban folyamatosan zsugorodik a pálmaolajtermelés, és a pálmaültetvények létrehozásához szükséges erdőirtás miatt, és az illegális vadászat is rengeteg gorilla haláláért felel. A parkőrök jelenléte elengedhetetlen az orvvadászat visszaszorításához. A gorillákat sokkal könnyebb kilőni, mint a csimpánzokat, ugyanis a vezérhímek – védelmezve a csoportot – felállnak és megpróbálnak szembeszállni a vadászokkal, míg a csimpánzok csendben maradnak és elbújnak a fákon, ha veszélyt észlelnek.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Chirstian Kober

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában