Sajátos gesztusok

2018.04.21. 07:15

Tisztelt first ladynek szólítják a koreai diktátor feleségét

A hivatalos észak-koreai média újabban "tisztelt first ladynek" szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban - adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

This picture from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) taken on March 27, 2018 and released on March 28, 2018 shows North Korean leader Kim Jong Un and his wife Ri Sol Ju posing for a picture in Beijing. North Korean leader Kim Jong Un was treated to a lavish welcome by Chinese President Xi Jinping during a secretive trip to Beijing as both sides seek to repair frayed ties ahead of landmark summits with Seoul and Washington. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / - / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /

Nyugati szakértők szerint Kim Dzsong Un – aki hivatalosan nem államfő, hanem a Nemzetvédelmi Bizottság elnöke – az Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal folytatandó csúcstalálkozóra készülve adhatta a feleségének ezt a státust, hogy erősítse pozícióját.

Az észak-koreai központi televízió híradásában elhangzott az az értesülés is, hogy a múlt hét végén Zsi Szol Dzu első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt férje nélkül, felkeresett egy kínai balett-társulatot, amely Észak-Koreában vendégszerepel.

Zsi Szol Dzu elkísérte Kim Dzsong Unt március végi háromnapos nem hivatalos kínai látogatására, és a társaságában volt a phenjani vezető húga, Kim Jo Dzsong is, aki a phjongcshangi téli olimpia idején tevékenyen részt vállalt Phenjan diplomáciájának alakításában.

Az év eleje óta enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Részben a téli olimpia által nyújtott alkalmat kihasználva Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyeket Dél-Korea kedvezően fogadott. Mun Dzse In dél-koreai államfő és Kim Dzsong Un április 27-én találkozik a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban, Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un csúcstalálkozóját pedig májusra tervezik.

Borítóképünkön Kim Dzsong Un és az észak-koreai „first lady”

Forrás: KCNA via KNS / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!