Egy letűnt kor nyomai

2018.04.04. 07:07

Tucatnyi dinólábnyomra bukkantak egy skót szigeten

Minél többet ásnak, annál több nyom kerül felszínre.

A child walks next to a dinosaur's footstep, on August 30, 2013 in Loulle. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD

Tucatnyi ritka dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak paleontológusok a skóciai Skye-szigeten, egyes maradványok 170 millió évesek – jelentették be kedden az Edinburghi Egyetem kutatói.

„Minél többet kutatunk a Skye-szigeten, annál több dinoszaurusz-lábnyomra bukkanunk. Ezen az új lelőhelyen, a brontosaurus hosszúnyakú és a Tyrannosaurus élesfogú unokatestvéreinek a lábnyomait találtuk meg.

Ezek a dinoszauruszok akkor éltek ezen a sekély lagúnán, amikor Skóciában az éghajlat sokkal melegebb volt és a dinoszauruszok elkezdték globálisan uralni a világot” – mondta Steve Brusette, az egyetem geotudományi intézetének munkatársa.

A leletnek azért nagy a jelentősége, mert a középső jura földtörténeti kor egy ritka bizonyítéka, és ebből a korból kevés fosszilis lelőhely létezik a világon. A lábnyomokat nehéz volt tanulmányozni az apály-dagály, az erózió hatása és a táj változása miatt – olvasható az egyetem honlapján közzétett közleményben. A kutatóknak azonban sikerült azonosítani a hüllők két vonulási útvonalát számos egyedülálló lábnyom mellett. Drónokkal készített felvételek alapján a szakemberek elkészítették a lelőhely térképét és más felvételeket is készítettek kamerákkal a lábnyomok modellezésére.

A kutatók tanulmányukat a Scottish Journal of Geology című folyóiratban tették közzé.

Borítókép: Dinoszaurusz lábnyomai mellett sétáló gyermek egy francia lelőhelyen

JEFF PACHOUD / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!