kettős tragédia

2018.05.16. 16:00

A túl sok párzás miatt halhat ki két erszényes faj Ausztráliában

A túl sok szex miatt és a riválisokkal vívott harcban az állatok szervezetében sok tesztoszteron hormon termelődik, ami megakadályozza, hogy egy stresszhormon kikapcsolódjon, és ezáltal megsemmisülnek szerveik, és elpusztulnak.

This undated handout photo from the Queensland Museum released on May 15, 2018 shows a silver-headed antechinus. Two marsupial species with males that die after marathon sex sessions have been put on Australia's endangered list, with scientists warning on May 15, 2018 they are racing the clock to save them. The tiny black-tailed dusky antechinus and silver-headed antechinus -- discovered in 2013 and found in wetter, higher-altitude regions of Queensland state -- are known for suicidal-mating habits that include up to 14-hour sex sessions. / AFP PHOTO / QUEENSLAND MUSEUM / Gary CRANITCH / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / QUEENSLAND MUSEUM / GARY CRANITCH " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Fotó: AFP

Veszélyeztetett fajjá nyilvánítottak Ausztráliában két erszényes fajt, amelynek hímjei belepusztulnak a túl sok párzásba.

A 2013-ban Queensland állam magasabban fekvő, csapadékosabb térségeiben felfedezett ezüstfejű antechinus és a 2014-ben felfedezett feketefarkú antechinus öngyilkos párzási szokásairól, 14 órán át tartó szexuális aktusairól vált közismertté.

A klímaváltozás, élőhelyeik elvesztése, a betegségek szintén veszélyeztetik az erszényesnyestfélék családjába tartozó kistestű ragadozófajt, és tudósok attól tartanak, hogy hamarosan kihalhat.

Eszeveszettek, egyik párzásból a másikba esnek, és az aktus maga órákig eltarthat, ami nagyon fárasztó. A teljesen egészséges hímek a szemünk láttára elhullanak az évente kéthetes párzási időszakban a dél félteke egy kietlen térségében – mondta Andrew Baker, a Queenslandi Műszaki Egyetem emlőskutatója.

A túl sok szex miatt és a riválisokkal vívott harcban az állatok szervezetében túl sok tesztoszteron hormon termelődik, ami megakadályozza, hogy egy stresszhormon kikapcsolódjon, és ezáltal megsemmisülnek szerveik, és elpusztulnak. A végén már olyanok, mint a sétáló halottak – magyarázta Baker.

Hozzátette: láttam őket botorkálni napközben – holott általában éjszakai állatok – nőstényeket keresve, testük számos része vérzett, szőrük kihullott. Míg a nőstények életkora általában két év, a hímek elpusztulnak még az első születésnapjuk előtt. A nőstények több mint fele egyszer fial, 6-14 kicsinyet hozva világra.

Queensland három térségében élnek ezek a fajok, a becslések szerin populációjuk kevesebb mint 250 hím és nőstény.

Baker, aki részt vett mindkét faj felfedezésében, úgy véli, hogy a populáció tízszer nagyobb lehetett egy évtizede.

Baker és kutatócsoportja verseny fut az idővel újabb populáció felkutatására, hogy tanulmányozhassák, miként lehetne megvédeni az antechinusok élőhelyeit és megmenteni a fajokat.

Kettős tragédia, hogy miközben csak a közelmúltban fedeztük fel őket, elveszíthetjük ezeket az erszényeseket Ausztráliában, ahol a legmagasabb az emlősök kihalásának az aránya a Földön – tette hozzá a tudós.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!