különleges utód

2018.05.30. 06:55

Először sikerült állatkertben szaporítani medvekuszkuszt

A sebezhető fajok közé tartozó erszényest négy állatkertben próbálják szaporítani, de eddig csak a wroclawi járt sikerrel.

Bear Cuscus Tangkoko National Park Sulawesi.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Jean-Philippe Delobelle

A wroclawi állatkert keddi közlése szerint a nőstény erszényes állat erszényében márciusban észleltek először mozgást és vették észre a kicsit.

A kis medvekuszkusz (Ailurops ursinus) többnyire az erszényben marad, időnként azonban elindul felfedezni a környezetét is.

Joanna Kij, az állatkert munkatársa elmondta, hogy az anyaállat remekül gondoskodik utódjáról, a kis család számára különálló helyet biztosítottak az intézmény területén.

Az egyelőre névtelen kisállat szülei három éve érkeztek a wroclavi állatkertbe.

A fák levelével táplálkozó medvekuszkuszok az indonéz szigetvilághoz tartozó Celebeszen élnek, a fák felső lombkoronájában. Karmaik segítségével kapaszkodnak a törzsön, hosszú farkuk segítségével hintáznak ágról ágra.

A fajról viszonylag keveset tudni, pontos számokkal nem rendelkeznek a populációról, a szakértők azt azonban biztosan tudják, hogy számuk fokozatosan csökken.

Hogy megmentsék a szürke-fekete szőrmés fajt, a világ négy állatkertjében 13 példányt nevelnek, ezek azonban eddig nem szaporodtak.

A medvekuszkuszokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája a sebezhető fajok közé sorolja. Létezésüket a fakitermelés és a vadászat veszélyezteti.

Borítókép: A Celebeszen őshonos medvekuszkusz

Forrás: AFP/Jean-Philippe Delobelle

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!