remény

2018.05.08. 14:10

Már jobban van Igor, a Szegedi Vadaspark beteg tigrise

A csípőízületével voltak gondok.

Szeged, 2018. április 18. Igor, a Szegedi Vadaspark tigrise regeneratív sejtekkel történõ kezelés elõtt a vadasparkban 2018. április 18-án. Az eljárás során az állat saját zsírszövetébõl vett regeneratív (õs)sejteket is tartalmazó szövetet tisztítás után visszaültetik a kezelésre szoruló csípõízületbe. MTI Fotó: Rosta Tibor

A javulás jeleit mutatja Igor, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrise, amelynek csípőízületi betegségét saját őssejtjeivel kezelték – közölte a beavatkozást elvégző állatorvos az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Gippert Róbert elmondta, hogy a kezelés során a zsírszövetből elkülönítették az őssejteket és a gyógyuláshoz szükséges egyéb összetevőt, majd az így nyert 6-8 milliliternyi anyagot beinjekciózták a beteg ízületbe.

Hozzátette, az eljárás viszonylag gyors és látványos gyógyulást eredményez anélkül, hogy folyamatosan gyógyszerezni kelljen az állatot, vagy hosszú műtétek várjanak rá.

A 13 éves szibériai tigrist csaknem egy évtizede gondozzák testvérével együtt Szegeden. Néhány éve egyik csípőjénél duzzanatot vettek észre, az állat húzta a lábát, láthatóan fájdalommal küzdött. A betegséget megpróbálták hagyományos módszerekkel – gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval – kezelni, de nem értek el jó eredményt. Április 18-án végül megműtötték, hogy saját őssejtjei segítsék elő a gyógyulását.

Borítókép: A kissé rémültnek tűnő Igor a kezelés előtt / MTI Fotó: Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!