Negyven éve keresték

2018.05.09. 11:07

Óriási hullámokat fedeztek fel a Napon

Az örvényalakzatok a Nap forgási irányával ellentétesen terjednek, élettartamuk több hónap.

Artwork of star party – a group of people meeting with telescopes to share their admiration of the night sky and astronomy. The people are seen in silhouette against the star clouds of the Milky Way.

Forrás: Shutterstock

A német Max Planck Naprendszer-kutató Intézet (MPS) és a göttingeni Georg August Egyetem tudósai vezette kutatócsoport a Nature Astronomy című szaklapban megjelent kutatási eredmények szerint a hullámok hasonlítanak azokra, melyek a Föld légkörében határozzák meg az időjárást.

A Föld északi féltekéjének szinte minden meteorológiai képén láthatóak ezek az úgynevezett légköri Rossby-hullámok. Az atmoszférikus Rossby-hullámok a sarkvidék hideg légtömege és a szubtrópusi meleg levegő közötti légtömeghatáron kialakuló poláris jetstreamként figyelhetők meg, jellemzően az északi féltekén, és kissé mérsékeltebben a déli féltekén.

A tudósok negyven éve kutatják, hogy léteznek-e ilyen hullámok a Napon: most először sikerült őket egyértelműen azonosítani és leírni. A szoláris Rossby-hullámok közeli rokonai a Föld légkörében és az óceánokban fellépő Rossby-hullámoknak.

A szoláris Rossby-hullámok nehezen felismerhetők, ezért a Nap éveken át tartó alapos megfigyelésére volt szükség a felfedezésükhöz – hangoztatta Laurent Gizon, az MPS kutatócsoportjának vezetője.

A NASA Solar Dynamics Observatory műholdjának egyik műszere (HMI) segítségével gyűjtött adatokat elemezték a szakértők.

„A HMI felvételei elegendően nagyfelbontásúak ahhoz, hogy a Nap látható felszínén (a fotoszférán) lévő granulák mozgását követhessük” – fejtette ki Björn Löptien, az MPS kutatója. A granulák tulajdonképpen felszálló konvektív elemek, olyan cellák, amelyekben a forró gázok a mélyből felfelé igyekeznek. Ezek a viszonylag kis konvektív sejtek a Nap felszínén mintegy 1500 kilométeresek.

„Nagy, örvény formájú hullámokat találtunk, amelyek a rotációval ellentétes irányban mozognak. Teljesen váratlan az, hogy ezek a hullámok csak a Nap egyenlítői régiójában találhatók” – hangsúlyozta Gizon.

A hullámminták több hónapon át stabilak maradnak. A szakértőknek először sikerült meghatározni a hullámok frekvenciája és a hullámhossza közötti összefüggést és így egyértelműen Rossby-hullámokként azonosítani őket.

A szoláris Rossby-hullámok gigantikusak, hullámhosszuk összehasonlítható a Nap rádiuszával. Ezek a hullámok jelentős alkotórészei a csillag belső dinamikájának, mert a Nap kinetikus energiájának felét teszik ki – közölte Gizon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!