ideológiai vandalizmus

2018.05.30. 09:30

Rettegett Iván hírnevét védte volna a cárt ábrázoló festmény rongálója

Az Ilja Repin kultikus festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban megrongáló orosz férfi azt állítja, hogy nem ittas állapotban, hanem ideológiai meggyőződésből vagdosta szét a Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című képet.

3324914 15.12.1947 The picture "Ivan the Terrible and His Son Ivan on November 16,1581" (1885) by Ilya Repin. The State Tretyakov Gallery Victor / Sputnik

Forrás: Tretyakov Képtár / Sputnik / AFP

Fotó: Sputnik

A 37 éves Igor Podporin kedden egy moszkvai bíróságon tagadta azt a neki tulajdonított kijelentést, hogy a támadás előtt vodkát ivott a múzeum kávézójában. Mint mondta, azért rontott neki a festménynek, hogy megvédje a cár hírnevét.

„Ez a kép hazugság, Rettegett Iván a szentek közé tartozik”

Az 1885-ös olajfestmény Retteget Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját. Az uralkodó tekintetében gyötrelem és borzalom tükröződik.

A világhírű alkotás. Forrás: AFP

Egyes orosz történészek kétségbe vonják, hogy az uralkodó valóban megölte a fiát. Vlagyimir Putyin elnök tavaly úgy nyilatkozott, nem tisztázott, hogy a cár bűnös-e vagy sem (fia megölésében).

Legalább egy vezető orosz kormányzati tisztségviselő azt állítja, hogy a cár kegyetlenségét a Nyugat eltúlozta, hogy befeketítse Oroszországot. Több orosz városban az utóbbi időben emeltek szobrot Rettegett Ivánnak.

Igor Podporint bírósági meghallgatásra kísérik Moszkvában 2018. május 29-én. Forrás: MTI / EPA / Makszim Sipenkov

Ivan Melnyikov emberi jogi aktivista, aki felkereste az őrizetben lévő merénylőt, azt mondta a Komszomolszkaja Pravdának, Podporint évek óta foglalkoztatja annak gondolata, hogy a festmény „helytelenül ábrázolja” a cárt.

„Még Putyin is azt mondta a tévében, hogy nem igaz, ami a képen látható. Amikor beléptem a Tretyjakovba, nem bírtam visszafogni magamat. Jönnek a külföldiek, megnézik a festményt, és vajon mit gondolnak a mi orosz cárunkról, mirólunk? A festmény provokáció az orosz nép ellen, a cél az, hogy rossz fényben tüntessenek fel bennünket”

- idézte a merénylőt a jogvédő.

Az első hírek szerint a támadó vodkával öntött fel a garatra a kávézóban, ahol azonban – mint később maga a főigazgató mondta – nem is árulnak vodkát, csak konyakot és kis üvegekben bort.

A megtámadott kép az egyik főműve Repinnek, aki talán a legnagyobb alakja a virágzó 19. századi orosz festészetnek, a festmény értéke felbecsülhetetlen.

Borítóképünkön Ilja Repin Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című képe.

Forrás: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!