Meglepő összefüggés

2018.06.12. 09:06

Akinek erős kézfogása van, az éleseszű és talpraesett

Egy új kutatás szerint határozott kézfogás mögött általában jó problémamegoldó készséggel bíró ember áll.

Business people shaking hands

Intelligens és jó memóriájú ember az esetek döntő többségében az, akinek erős a kézfogása – írja a Család.hu a Manchesteri Egyetem egyik kutatócsoportja által készített tanulmányra hivatkozva.

Ahogy a portálon olvasható, a kicsit talán bátornak tűnő megállapításhoz a vizsgálat készítői majdnem félmillió (!) polgár adatait felhasználva jutottak. Ráadásul a kutatásba bevont személyeknek fogalmuk sem volt arról, hogy a szürkeállományuk és a muszklijaik közötti összefüggésre kíváncsiak a kapott információk feldolgozói, ugyanis a 475.397 személy még 2007-2010 között válaszolt a kérdezőbiztosoknak, illetve végezte el a teszteket. Az eredmények a UK Biobank nevű adatbázisba kerültek be, ami éppen azt hivatott segíteni, hogy a tudós felhasználók különböző szempontok alapján végezhessenek nagy mintás kutatásokat, elemzéseket – áll a Család.hu cikkében.

Az eredmények alapján nagy általánosságban elmondható, hogy az erős kézfogás nagy valószínűséggel pozitív irányban összefügg az emberek vizuális memóriájával, a reakcióidejével, a számmemóriájával és az érveléstechnikával – írta meg egy brit skizofréniával foglalkozó orvosi szaklapban a vizsgálatot végző csoport. Az eredeti tanulmányban azt is kiemelik, hogy az eredményekből nem feltétlenül szerencsés általános következtetéseket levonni, mivel a Biobankban regisztrált emberek 37 és 73 esztendő között voltak, így csak a lakosság egy részére vonatkozhatnak a megállapítások – foglalja össze a Család.hu.

Fotó: Pexels.com

Az Independent című brit lap idézi az egyik szerzőt, Joseph Firth-öt, aki szerint az elmúlt időszakok vizsgálatai “egyértelműen kimutatták, hogy van kapcsolat az egyének izomereje, és agyuk egészsége között”. Ahhoz azonban további elemzéseket kell végezni, hogy a hatások iránya egyértelművé váljon, vagyis hogy kiderüljön, “vajon az agyunkat ugyanaz a folyamat teszi-e egészségesebbé, mint ami az izomzatunkat növeli” – fogalmazott a professzor -, vagy az egészséges izomzat egyszerűen egészséges szürkeállománnyal jár együtt. A tanulmány szerzői jelzik, már korábban is számtalan munkavállalási és karrier tanácsadó, coach és sikerkönyv szerző figyelmeztetett a kézfogás fontosságára. Üzleti megbeszélések, de álláshelyek is múlhatnak a helyes és megfelelő intenzitású kézfogáson.

A tanulmányban például Geoffrey Beattie, a Manchesteri Egyetem pszichológus professzora arról beszélt, milyen ismérvei vannak a tökéletes kézfogásnak. Egyebek közt a megfelelő szorítás, a száraz és hűvös tenyér, a kéz nagyjából három rázása, és a két-három másodperces időtartam, illetve az ehhez párosuló szemkontaktus. A brit lap szerint már vannak olyan fejvadászok, illetve személyzetisek, akik különösen nagy figyelmet fordítanak az állásra jelentkezők kézfogására – hiszen ha megfelelően erős, az az illető intelligenciájáról, problémamegoldó készségéről és memóriájáról árulkodhat.

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP / Gabriel Sanchez / AltoPress / PhotoAlto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!