üzenet az újvilágból

2018.06.09. 15:00

Levél érkezett Spanyolországba Kolumbusz Kristóftól

Az USA ugyanis visszaadott egy régen ellopott, 500 éves levelet.

Christophe Columbus (Cristoforo Colombo) (1451-1506) prend possession de l'ile de San Salvador (Bahamas), le 12 octobre 1492 - Gravure colorisee de Martin Rico, d'apres un tableau de Isidro Gil Gabilondo (1843-1917), extraite de l'Illustration Espagnole et Americaine, 1890 - (Columbus taking possession of the island of San Salvador - Engraving by M. Rico after a painting of Isidro Gil, The Spanish and American Illustration, 1890) ©PrismaArchivo/Leemage

Kolumbusz Kristóf az Újvilág felfedezéséről írt 1493-as levelének egy ritka, évekkel ezelőtt ellopott másolatát adta vissza Spanyolországnak az Egyesült Államok.

Az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) közleménye szerint a dokumentumot a Barcelonában lévő Katalóniai Nemzeti Könyvtárból lopták el valamikor 2005 novembere előtt, amikor is a dokumentumot eladták. Az intézmény által őrzött változatról csak 2012-ben derült ki, hogy hamisítvány.

Az ellopott levél 2011 júniusában cserélt ismét gazdát, nagyjából egymillió dollárért (270 millió forint).

Az ICE alá tartozó különleges amerikai nyomozóhatóság (HSI) és a delaware-i ügyészi hivatal 2011-ben indított nyomozást az ügyben, amikor fülest kaptak, hogy a levél több nyomtatott másolatát is ellopták európai könyvtárakból és hamisítványokkal helyettesítették őket. Négy évvel ezelőtt, 2014-ben a levél akkori tulajdonosa hosszas tárgyalásokat követően beleegyezett a dokumentum visszaszolgáltatásába.

A levélben, amelynek mára mindössze 80 nyomtatott másolata maradt fenn, Kolumbusz az amerikai kontinens lakóiról, növény- és állatvilágáról szerzett benyomásait osztotta meg II. Ferdinánd aragóniai királlyal és I. Izabella kasztíliai királynővel.

A másolat átadását megelőzően a szakértők megállapították, hogy a levélről vegyszerrel tüntették el a Katalóniai Nemzeti Könyvtár bélyegét.

Borítókép: Kolumbusz birtokba veszi San Salvador szigetét. Martín Rico metszete Isidro Gil festménye nyomán

PrismaArchivo/Leemage/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!