vírus

2018.07.24. 11:06

Az ebola még annál is veszélyesebb lehet, ahogy eddig gondolták

Egy most nyilvánosságra hozott eset tanulsága szerint az ebola a test olyan helyein rejtőzhet, ahová az emberi szervezet ellenanyagai sem mindig jutnak el.

Valószínűleg még egy évvel a fertőzés után is terjesztette az ebolavírust egy libériai nő – derült ki egy új tanulmányból. Az asszony valószínűleg 2014-ben fertőződött meg vírussal és egy évvel azután, hogy megbetegedett, még három rokonát fertőzte meg.

Olyan esetek voltak már, amikor férfiak adták át nőknek a kórokozót szexuális érintkezéssel, mivel a vírus egy évnél is tovább fertőzőképes marad a spermában, a libériai asszony esete azonban az első, amikor valószínűleg nő terjesztette a vírust ilyen hosszú idő után.

Az eset rávilágít arra, milyen fontos az ebolatúlélők hosszú távú figyelemmel kísérése, különösen a járvány újabb, nemrég megfékezett kitörése után a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A májusban bejelentett kongói járványnak eddig 38 igazolt megbetegedését regisztrálták, a betegek közül 14-en haltak meg. Szerdán telhet le a 42 nap, vagyis két lappangási időszak hossza azóta, hogy az utolsó esetet feljegyezték.

„Az ebola a test olyan helyein rejtőzhet, ahová az emberi szervezet ellenanyagai sem mindig jutnak el, tehát szükség van az odafigyelésre”

- mondta David Heymann, a nagy tekintélyű londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Egyeteme (LSHTM) munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban.

A szokatlan fertőzésgócot az után sikerült azonosítani, hogy a nő 15 éves fiánál ebolafertőzést állapítottak meg 2015 novemberében. Ezt követően a kutatók a család minden tagjánál – az anyánál, a férjénél és pár három kisebb fiánál – is elvégezték a vizsgálatokat.

Néhány nappal a diagnózis után a 15 éves fiú meghalt. Az apa és az egyik kisebb, nyolcéves fiú szintén fertőzött volt, de meggyógyultak, az ötéves fiú tesztje negatív lett.

Az anyában, az anyatejben és a legkisebb, két hónapos kisfiúban azonosították az ebola ellenanyagát, ami arra utal, hogy megfertőződtek a vírussal és az immunitást a szoptatással adta át az anya a csecsemőnek.

A kutatók genetikai hasonlóságot mutattak ki az apától és a két fiútól vett vírusok, valamint a 2014-15-ös járvány idején Líbiában, Guineában és Sierra Leonéban pusztító vírustörzs között, amely az eddigi legnagyobb ebolajárvány volt, több mint 11 ezer ember halálát okozta.

Kiderült, hogy az asszony 2014 júliusában a fivérét ápolta, aki ebolaszerű tünetektől szenvedett, ám a férfi meghalt, mielőtt kimutatták volna a vírus jelenlétét. A nő szintén megbetegedett, de nem fordult orvoshoz.

Néhány héttel azután, hogy 2015 szeptemberében megszületett a legkisebb fia, az anya fáradékonyságra, légzési nehézségekre panaszkodott. Az orvosok szerint a várandósság alatt csökken az anyai immunrendszer működése, ezért tudott újra erőre kapni a vírus.

„A gyanús tüneteket az ebola reaktiválódása okozhatta, de nincsenek teszteredmények, amelyek megerősítenék a gyanút”

- mondta Emily Kainne Dokubo, a tanulmány vezető szerzője.

Dokubo szerint lehetséges, hogy a férj és a két idősebb fiú akkor fertőződtek meg, amikor a beteg asszonyt ápolták, a kór ugyanis általában a fertőzött vérével vagy más testnedveivel való érintkezéssel terjed.

Az eset leírását a Lancet brit orvosi hetilap friss száma közölte.

Az ebola efféle felbukkanásai kivételesnek számítanak, eddig csak két eset ismeretes: egy skót ápolónőnél agyhártyagyulladás alakult ki, amelyet az agyban elrejtőzött ebolavírus számlájára írtak, egy amerikai orvosnak pedig a szemében bújt meg a kórokozó. Ebben a két esetben a vírus nem terjedt át más emberekre.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / science photo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!