hát bekövetkezett

2018.07.26. 06:30

Folyékony vizet találtak a Marson

A felfedezés azt is jelentheti, hogy élet lehetett a bolygón.

Illustration of the Valles Marineris canyon system, Mars, being surveyed by a pair of astronauts. The Valles Marineris is over 4000 kilometres (km) long, up to 200 km wide and up to 7 km deep, dwarfing the Grand Canyon of Arizona, USA. The canyons are found on the southeastern edge of the Tharsis Bulge and were originally created by faulting during the formation of Tharsis. The canyons have been further worn down by water and wind erosion. Finally, slumping has helped widen the canyon so that the bottom is visible from space.

Forrás: AFP

Fotó: Science Photo Library

A kutatók szerint a körülbelül 20 kilométer átmérőjű tó a bolygó déli jégsapkája alatt fekszik – írja a BBC alapján az Origo.

A mostani felfedezés azért nagyon érdekes, mert a tudósok már régóta kerestek a Marson folyékony halmazállapotú vizet, de eddig csak folyómedrek és üledékek utaltak arra, hogy évmilliárdokkal korábban víz folyt a felszínén.

A vizet az Európai Űrügynökség Mars Express nevű űrhajója fedezte fel, pontosabban a Marsis nevű radarszerkezet. Az Olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet kutatói Roberto Orosei vezetésével azonosították a víztestet, a felfedezés évtizedeken át tartó vitának vet véget arról, vajon van-e víz a bolygón.

A szakértők úgy vélik,

évekig tarthat annak kiderítése, hogy él-e valami ebben a vízben,

mely a Földön megtalálható szubglaciális (jég alatti) tavakra hasonlít. Egy jövőbeli misszió során fúrásokat végezhetnek, hogy a jégen át vegyenek vízmintákat.

A kutatás vezetője szerint valószínűleg nem lehet túl nagy a tó, illetve a vastagságában sem biztosak, de valószínűleg nem lehet több egy méternél. Hőmérséklete fagypont alatt van, de folyékony maradt többek közt magas sótartalmának köszönhetően. Orosei becslései szerint a víz hőmérséklete valahol mínusz 70 és mínusz 10 Celsius-fok között lehet.

A következőkben további felszín alatti vízraktárak után kutatnak annak kiderítésére, hogy az újonnan felfedezett tó egyedülálló jelenség-e a Marson. Ha más tavakat vagy felszín alatti tóhálózatot találnak, az arra utalhat, hogy

folyékony víz már évmilliókkal, vagy akár 3-0,5 milliárd évvel ezelőtt is létezhetett a bolygón, amikor a Mars még lakható planéta lehetett.

Ez alapján felvetődhet a kérdés, hogy vajon az élet bármely, a Marson oly régen kifejlődött formája képes volt-e életben maradni mostanáig – fejtette ki Orosei.

Senki sem meri megjövendölni, lehet-e ott bármilyen összetett élet – mondta a tudós.

Borítókép: AFP / MGA / Science Photo Library / Mark Garlick

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!