természeti csapás

2018.08.11. 10:46

Centiméterekkel magasabbra került Lombok szigete

A több mint háromszáz emberéletet kioltó földrengés miatt 25 centiméterrel megemelkedett az indonéziai sziget tengerszint feletti magassága.

A view of damage road at Kayangan after an earthquake hit on Sunday in North Lombok, Indonesia on Friday, August 10, 2018. (Photo by Garry Lotulung/NurPhoto)

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Kaliforniai Műszaki Intézet kutatói az augusztus 5-i földrengést követően készült műholdfelvételek alapján állapították meg, hogy sziget felszíni magassága megváltozott. A sziget tengerszint feletti magassága az epicentrum környékén emelkedett meg, a sziget többi részén viszont 5-15 centiméterrel csökkent.

A hetes erősségű földrengés miatt mintegy 270 ezer ember vált földönfutóvá, miután a természeti csapás 68 ezer házat pusztított el az indonéz szigeten.

Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű peremén fekszik, hol a világ más részeihez képest rengeteg a szeizmikus és a vulkáni tevékenység. Itt található a világ aktív és szunnyadó tűzhányóinak több mint háromnegyede.

Borítókép: Megrepedt út a földrengés után Lombok szigetén

Forrás: AFP/Garry Lotulung

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!