Netes trükkök

2018.08.20. 10:24

Hogy védekezzünk az adatlopás ellen, ha nyilvános wifit használunk?

Ma már nagyjából bármilyen forgalmas helyen ingyen van a wifi, ez azonban nem mindig olyan jó dolog, mint hinnénk. Ezek a hálózatok ugyanis nem túl biztonságosak, elég nagy az adatlopás esélye.

Az köztudott, hogy mindig jobb, ha saját wifit vagy a mobilhálózatot használunk – de ha erre nincs lehetőség, akkor sem kell kétségbeesni: a Wired nyomán a Faktor.hu összeszedte, mire érdemes ügyelni.

Kizárólag olyan wifire csatlakozzunk, amit ismerünk

A nyilvános wifiknek az a hátránya, hogy az ember nem tudja biztosan, ki üzemelteti őket, és mennyire biztonságosan. Ha muszáj nyilvános hálózatra csatlakozni, inkább olyat válasszunk, amelyről tudjuk, hogy honnan működtetik: egy kávézó, áruházlánc, közlekedési vállalat vagy üzlet wifije a legjobb választás, mert valószínűleg nem azért hozták létre, hogy ellopják az adatait. Persze azért ilyenkor is érdemes ellenőrizni, hogy biztosan ahhoz a céghez tartozik-e a hálózat, aminek mondja magát.

Csak https-oldalakat böngésszünk

A https egy olyan URI-séma, amely biztonságos http kapcsolatot jelöl. Tehát csak azokat az oldalakat látogassuk, amelyeknek URL-címe előtt ez látható, mert az “s” betű a http után garantálja, hogy a wifin keresztül mások nem láthatják a szerver és a gép között cserélődő adatokat. A Google Chrome figyelmeztet, ha nem ilyen weboldalt látogatunk, de nem minden böngésző ilyen körültekintő.

Óvatosan a megosztással

A nyilvános wifik rendszerint bejelentkezés után működnek, ami azt jelenti, hogy személyes adatokat kell megadni, hogy hozzájuthasson a hálózathoz. Egy e-mail címet még megadhatunk, hiszen maximum leiratkozunk a kéretlen levelekről, de ha már személyesebb információkat kell megadni, érdemes átgondolni, megéri-e kockáztatni.

El kell olvasni a felhasználási feltételeket

Ezt a dokumentumot szinte senki nem olvassa el, pedig a nyilvános wifiknél érdemes lenne. Ebben ugyanis egyértelműen leírják, hogy milyen adatokat fognak lekérni a hálózaton keresztül, ha pedig olyanokat, amelyeket nem szívesen osztunk meg senkivel, akkor ne fogadjuk el a feltételeket, és ne használjuk a wifit.

Nagy segítség a VPN

A VPN, vagyis virtuális magánhálózat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy megosztott vagy nyilvános hálózaton keresztül úgy küldjenek és fogadjanak adatokat, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz. És ezt úgy teszi, hogy kódolja a gép és a szerver közötti információkat. Ha sokszor csatlakozunk nyilvános hálózatokhoz, érdemes beruházni egy jó VPN-re, sokkal biztonságosabb lesz tőle a böngészés.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!