alig van belőle

2018.10.04. 09:08

Ez a whisky túl értékes ahhoz, hogy megigyák

A nemes nedű nemrég 300 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy brit aukción.

A Macallan Valerio Adami 1926 elnevezésű whiskyt 60 évig érlelték, mielőtt palackozták volna. A Macallan szeszfőzde annak idején Peter Blake és Valerio Adami popartművészeket kérte fel a 24 palack címkéjének megtervezésére. 12 üvegre Blake, 12-re pedig Adams címkéje került.

Az árverésre bocsátott whiskyt a tulajdonos az észak-skóciai Macallan szeszfőzdétől vásárolta 1994-ben meg nem nevezett összegért. A mostani vevő egy ázsiai magángyűjtő volt, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra.

Nem lenne jó leejteni
AFP PHOTO / Andy Buchanan

Egy másik palack Macallan Valerio Adami 1926 whiskyért idén májusban 815 ezer fontot (294 millió forintot) fizettek ki a Bonhams aukcióján Hongkongban. Azon az árverésen egy palack Macallan Peter Blake 1926-ot 751 ezer fontért (271 millió forintért) vásároltak meg.

Nem lehet tudni, hogy hány Macallan Valerio Adami 1926 palack létezik még. A 2011-es japán földrengésben állítólag egy üveg megsemmisült, és legalább egyet már felbontottak és elfogyasztottak.

Martin Green, a Bonhams whiskyszakértője szerint „a Macallan 1926 a whiskyk szent grálja”. Green szerint a szerdán eladott ital túl ritka ahhoz, hogy megigyák, valószínűleg egy gyűjtemény része lesz.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!