mindenkire hatással lesz

2018.10.16. 08:41

Drasztikusan drágulhat a sör a klímaváltozás miatt

A várható szélsőséges időjárás miatt zsugorodni fognak az árpamezők, amelyek a világ legnépszerűbb alkoholos italának egyik fő alapanyagát adják.

Forrás: Shutterstock

Az évszázad második felében az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a hőhullámok és a szárazságok, akár 2-3 évente is előfordulhatnak, ha a hőmérséklet a jelenlegi ütemben növekszik.

A szélsőséges jelenségek hatására a világ árpamezőinek kiterjedése várhatóan 3-17 százalékkal fog csökkenni a körülményektől függően – állapította meg a Nature Plants című szaklapban hétfőn megjelent kutatás.

A tanulmányon kínai, brit, amerikai és mexikói kutatók dolgoztak: több mint 300 extrém időjárási eseményt elemeztek, amelyek a becslések szerint 2099-ig bekövetkezhetnek.

Ha kevesebb az árpa, az sörhiányhoz és az árak emelkedéséhez vezethet.

A legrosszabb forgatókönyv esetében az évszázadban a legnagyobb fogyasztónál, Kínában akadozik majd leginkább az ellátás, majd a sorban az Egyesült Államok, Németország és Oroszország következik. Kínában 83 százalékkal hajthatja fel a sörárakat az árpahiány.

Az árak leginkább Írországban, Olaszországban, Kanadában és Lengyelországban emelkedhetnek.

Fél liter sör ára Írországban megháromszorozódhat, legrosszabb forgatókönyv szerint 193 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Dabo Guan, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója szerint a sörproblémák elenyészőek a klímaváltozáshoz kapcsolódó többi gondhoz képest, mint például az élelmiszerbiztonság, a viharkárok és az ivóvízhiány. De az, hogy egy olyan italt fenyeget, amelyet évezredek óta isznak az emberek, azt jelzi, hogy még a fejlett országok fogyasztói sem menekülhetnek meg a világ változásának hatásaitól. „A klímaváltozás mindannyiunkra hatással lesz, nemcsak az Indiában vagy az afrikai országokban élőkre” – mondta Guan.

„Talán a nagyközönség jobban foglalkozik majd a klímaváltozással, miután rájön, hogyan fogja befolyásolni a hétvégi bulikat, a társas eseményeket és még a világbajnokság nézését is”

- mondták a kutatók.

A tanulmány nem vizsgálta, milyen hatása van a klímaváltozásnak a sör más összetevőire, például a komlóra.

A fejlett országokban élő sörfogyasztók, akik szeretnék elkerülni a sörhiányt, bölcsen tennék, ha támogatnák az irányelveket az olyan gázok kibocsátásának csökkentéséért, melyek a tudósok szerint felelősek a bolygó felmelegedéséért – mondta Guan.

Néhány vállalat komolyan veszi az intelmeket, hogy nagy kockázattal járhat az éghajlatváltozás az árpára nézve, amelynek 17 százalékát sörkészítésre használják. Egyes cégek vésztartalékot képeznek olyan főterményekből, mint a kukorica, a rizs és a búza, hogy megelőzzék az árak emelkedését és a termékhiányt.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Nomad Soul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!