hangos hallgatók

2018.10.12. 21:55

Tüntető diákok özönlötték el Olaszország utcáit

Diákok ezrei tiltakoztak pénteken Olaszország több mint 50 városában a kormány oktatásfinanszírozási tervei ellen. Középiskolás diákok és egyetemista hallgatók vonultak utcára egyebek között Rómában, Torinóban, Nápolyban és Bariban.

Fotós: NurPhoto

Az egyik legnagyobb megmozdulás az észak-olaszországi Torinóban volt, ahol több százan gyűltek össze. A tiltakozók az olasz kormánypártok vezetőit, Matteo Salvini és Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyetteseket ábrázoló képeket és figurákat égettek. Előbbi a Liga, utóbbi az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője.

„Elutasítjuk a megszorítási kampányt az iskolákat illetően”

- mondta Giammarco Manfreda, a tiltakozók egyik vezetője.

„Ha a kormány nem fél a változástól, akkor mutassa ki azzal, hogy befektet az oktatásba”

- tette hozzá.

A diákok bírálták a tankönyvekhez, a közlekedéshez és az iskolaépületek fejlesztéséhez szükséges források hiányát. A megszorítások miatt sok oktatási intézményen nem sikerült jelentős fejlesztéseket végezni az elmúlt években. A tanulók ezenkívül tüntettek azért is, hogy

automatikusan állampolgárságot kapjanak a külföldi szülőktől, de Olaszországban született gyerekek, és ne kelljen 18. életévükig várni, hogy folyamodhassanak érte.

A római diákok azt kérték, hogy a biztonsági kamerákra és egyéb biztonsági intézkedésre szánt pénzt fordítsák inkább olyan segélyekre, amelyekkel megkönnyítik az alacsony jövedelmű családokból származó diákok bejutását az egyetemre.

A miniszterelnök-helyettesi mellett a belügyminiszteri posztot is betöltő Salvini „undorítónak” nevezte a képek és figurák égetését. „És még a Liga szítja a gyűlöletet (...). Ezeknek a szociális központok és néhány tanár által elkényeztetett +demokratikus+ diákoknak sokórányi polgári nevelésre lenne szüksége. Akkor talán megértenék, hogy undorító Salvinit vagy bármilyen más embert ábrázoló figurákat égetni a tereken vagy lámpaoszlopokra lógatni azokat” – írta Twitter-profilján.

Salvinivel szemben Di Maio nyitottabbnak mutatkozott a párbeszédre, jelezve, hogy a kormány hajlandó találkozni a diákegyesületekkel utóbbiak igényeinek megvitatása céljából. „

A tüntetésekre szükség van, folytassátok, öt évig voltam diákképviselő, tudom jól, hogy mennyit ér a békés társadalmi nyomás.

Nem igaz, hogy megkurtítjuk az oktatást, találkozzunk, és beszélgessünk” – mondta médiumoknak.

Borítókép: diákok tüntetnek Rómában

AFP / NurPhoto / Michele Spatari

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában