Gül Baba

2018.10.08. 14:00

Újranyitják a török történelem legismertebb dervisének síremlékét

Temetésén I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt a legenda szerint maga is beállt a koporsóvivők közé.

Budapest, 2015. február 26. Gül Baba türbéje, az iszlám szent hely török–magyar együttmûködésben megkezdõdõ komplex rekonstrukciójának bejelentésén 2015. február 26-án. A kormány januárban nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította Gül Baba türbéjének mûemléki felújítását. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Indulhat a turisták ostroma, a héten átadják a legendás török dervis, Gül Baba felújított síremlékét. A csodaszép épület megnyitóján a hírek szerint a török köztársasági elnök, Recep Tayyip Erdogan is részt vesz – írja a Borsonline.

Szulejmán is beállt a koporsóvivők közé

A felújítási munkálatokat követően újranyitják a török történelem egyik legismertebb dervisének szent helyként tisztelt síremlékét, azaz Gül Baba türbéjét Budapesten. Az elismert vezér kegyhelyét a XVI. században emelték, amely egy török sírkápolna a Rózsadombon, a Margit híd közelében.

Gül Babát sokan csak a Rózsák Atyjaként emlegették. Egy elismert szent dervis, azaz egy muszlim szerzetes volt, aki a janicsárok kinevelésében vállalt fontos szerepet. Vélhetően azért nevezték el becenevén, mert a turbánjának a jelvénye a „gül”, azaz magyarul a rózsa volt. 1541-ben érkezett Magyarországra. Egészen pontosan a megszálló török erőkkel Budára, akik augusztus 29-én egy csellel bevették a várat.

A legenda szerint váratlan halála a vár elfoglalásának hálaadó ünnepén, 1541. szeptember 2-án következett be. Hatalmas és díszes temetést rendeztek neki, amelyen még maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt a legenda szerint maga is beállt a koporsóvivők közé.

Felújíttatta az épületet a magyar kormány

A hely a hódoltság ideje óta az iszlám vallásúak zarándokhelye. Gül Baba sírja számtalan török turista kegyhelye és rendszeres úti célja. Az épület gondosan épített kőzsámolyon áll, nyolcszög alaprajzú, kupolával fedett. Kváderkőből épült, külső homlokzata egyszerű, oldalait faltükrök tagolják, minden másodikon ablak nyílik. Bejárata a keleti oldalon van. 2016-ban a magyar és a török kormány összefogott, és egy két és fél milliárdos beruházást jelentettek be, hogy felvirágoztassák Gül Baba türbéjét. Ennek kicsinyített mása az isztambuli Miniatürk parkban van.

Gyönyörű, kézi szövésű szőnyegeken áll Gül Baba nyughelye Fotó: borsonline

Erdogan is érkezik a megnyitóra

A restaurálási munkálatok mostanra értek véget. Az Origo szerint Gül Baba türbéje megnyitójára maga a török köztársasági elnök, Recep Tayyip Erdogan is ellátogat, majd Szigetvárra is elmegy, ahol I. Szulejmán szultán 1566 szeptemberében, 72 éves korában, utolsó hadjárata során életét vesztette. Tiszteletére halálakor csillogó derviskolostort és egy szobrot is emeltek a településen, ezt részben már sikerült is feltárniuk a kutatóknak.

Borítókép: Gül Baba türbéje, az iszlám szent hely török–magyar együttműködésben megkezdődő komplex rekonstrukciójának bejelentésén 2015. február 26-án. A kormány januárban nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította Gül Baba türbéjének műemléki felújítását.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!