törvénytelen és etikátlan

2018.11.29. 22:10

Elítéli a szakma a génszerkesztett gyermeket létrehozó kutatást

Mélyen aggasztónak, felelőtlennek nevezték és elítélték a Hongkongban folyó génszerkesztési csúcstalálkozó résztvevői azt a kínai tudományos kutatást, amelynek keretében olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolították, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.

„Még ha igazolják is a génmódosítás megtörténtét, az eljárás felelőtlen volt és nem felelt meg a nemzetközi szabályozásoknak” – olvasható a tanácskozás szervezőbizottsága által csütörtökön kiadott közleményben, amely Ho Csian-kuj kínai tudós bejelentésének független vizsgálatát is követelte.

Az illetékes kínai hatóság csütörtökön elrendeltte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában. Közlésük szerint az eset „rendkívül visszataszító”, a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

Felháborító és elfogadhatatlan a génszerkesztett ikerpár ügye – mondta Hszü Nan-ping tudományos és technológiai miniszterhelyettes a Hszinhua hírügynökségnek.

A kínai Országos Egészségügyi Bizottság és a Tudományos és Technológiai Szövetség szintén elítélte az esetet.

A sencseni tudós a hongkongi konferencián jelentette be, hogy megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre, és novemberben megszületett a világ első génszerkesztett ikerpárja. Azt is közölte, hogy újabb pár vár ilyen gyermeket.

Közlése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt.

Ho Csien-kuj a tanácskozáson ugyan megvédte az által alkalmazott tudományos eljárást, de szerdán közölte, hogy a nemzetközi felháborodás nyomán leállították a tudományos munkát. A professzor csütörtökön lehetőséget kapott újabb felszólalásra, arra, hogy kollégái kérdéseire válaszoljon, de nem jelent meg a tanácskozáson. David Baltimore, a szervezőbizottság Nobel-díjas elnöke közölte: Ho döntött úgy, hogy a továbbiakban nem vesz részt a tanácskozáson.

Borítókép: Ho Csien-kuj 2018. november 8-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában