élet a Földön kívül

2018.12.30. 10:00

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

Talán arra a kérdésre is választ kapunk, volt-e élet a vörös bolygón.

Illustration of the Valles Marineris canyon system, Mars, being surveyed by a pair of astronauts. The Valles Marineris is over 4000 kilometres (km) long, up to 200 km wide and up to 7 km deep, dwarfing the Grand Canyon of Arizona, USA. The canyons are found on the southeastern edge of the Tharsis Bulge and were originally created by faulting during the formation of Tharsis. The canyons have been further worn down by water and wind erosion. Finally, slumping has helped widen the canyon so that the bottom is visible from space.

Forrás: AFP

Fotó: Science Photo Library

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az InSight amerikai űrszonda elhelyezte első mérőműszerét a marsi talajon – hangzott el az M1 csütörtöki adásában.

Kiss László csillagász-fizikus a műsorban kiemelte, hogy a marsi vizsgálatok arra a fontos kérdésre adhatnak választ, hogy volt-e élet a Marson.

Egész világegyetemünk, világképünk fontos kérdése, hogy a Föld annyira különleges hely-e, hogy csak itt fejlődhettünk ki mint gondolkodó lények, vagy az élet bárhol máshol kifejlődik, ahol erre lehetőséget kap

- fejtette ki.

Emlékeztetett, hogy az űrszonda november 26-ai landolása óta a kutatók azon dolgoznak, hogy a Mars felszínén érzékeny műszereket helyezzenek el.

Egy hosszú robotkar szeizmométert helyez el, amely a marsi tektonikát fogja vizsgálni, ennek egyik segédműszere az a mikrofon is, amely az emberi fül számára is hallható hangokat rögzíti. Emellett egy 5 méter hosszú tüskét fúrnak be a marsi felszín alá, amely a hő terjedését vizsgálja a talajban. Ezek alapján majd mintegy 2 év múlva tudni fogjuk, hogy a Mars múltja milyen lehetett, hiszen ez a jelenlegi belső szerkezetből kikövetkeztethető lesz – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!