borneó

2018.12.18. 09:57

Visszatérhetett a vadonba a világ egyetlen ismert albínó orangutánja

Alba jelenleg kiváló fizikai állapotban van, ügyesen mászik fára és lendül egyik ágról a másikra.

This handout picture taken on April 30, 2017 and released by the Borneo Orangutan Survival Foundation shows an albino orangutan which was saved from villagers who had been keeping her in a cage, on Borneo island. - The public are being asked to name a rare albino orangutan rescued in the Indonesian part of Borneo island, with conservationists saying she has become an "ambassador" for the threatened species. (Photo by HANDOUT / BORNEO ORANGUTAN SURVIVAL FOUNDATION / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BORNEO ORANGUTAN SURVIVAL FOUNDATION" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Visszatérhetett a vadonba a világ egyetlen ismert albínó orangutánja, Alba, amelyet tavaly áprilisban szabadítottak ki az indonéz hatóságok a helyi lakosok kezei közül Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén.

A fehér bundájú, kékszemű, hét év körüli nőstényt kedden engedték szabadon a Bukit Baka Bukit Raya Nemzeti Parkban. A védett övezetet egy orangutánmentő szervezet, a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) alakította ki számára Közép-Borneó tartomány erdős területén.

A veszélyeztetett állatot 2017. április 27-én fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, Kapuasz Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták. A bántalmazott albínó akkor rendkívül rossz állapotban volt, és a BOSF egy állatmentő állomására került, ahol állapota gyorsan javult.

A természetvédelmi szervezet keddi közleménye szerint Alba jelenleg kiváló fizikai állapotban van, ügyesen mászik fára és lendül egyik ágról a másikra, ugyanakkor albinizmussal összefüggő gyengénlátása miatt fokozott védelemre van szüksége.

Az állatot egy másik nőstény orangutánnal, Kikával együtt engedték szabadon. Az orangutánok biztonságáról egy speciális csapat gondoskodik a nap 24 órájában a mesterséges szigetként kialakított rezervátumban, ahol az igazgató szerint összesen akár 200 orangutánnak is tágas hely van.

Borneón emberemlékezet óta nem láttak fehér orangutánt. Alba származását rejtély övezi, a falusiak azt állítják, hogy a még fiatal állat a semmiből, anyja nélkül bukkant fel. A nagyközönség nevezte el Albának, amely latinul fehéret jelent.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt.

A szervezet adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón, a trópusi esőerdőkben, azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A vadászat is jelentősen csökkenti az orangutánpopulációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!