trükkös sztori

2019.02.14. 10:44

Amerikai producert vert át három csaló

A bűnözők Magyarországon állnak bíróság elé.

Egy híres amerikai filmproducert 437 ezer dollárral megkárosító csalók ellen emelt vádat az ügyészség – tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Szanka Ferenc elmondta, a két szerb és egy horvát állampolgárt különösen nagy kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás bűntettével, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségével vádolják.

A vádirat szerint a három férfi megállapodott abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducernek egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét.

A producer nevére és személyi adataival – a vádlottak egyikének fényképével – hamis brit útlevelet, személyi igazolványt és vezetői engedélyt, valamint névjegykártyákat készítettek. A hamis okmányok felhasználásával Szegeden a sértett nevére számlát nyitottak.

Másnap a vádlottak Prágába utaztak, ahol bementek a producer számlavezető bankjába, ott a hamis okiratok felhasználásával megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait. Ezt követően kétezer dollárt felvettek a számláról, 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára átutaltak. Majd visszautaztak Szegedre, ahol 12 ezer dollárt felvettek, a fennmaradó több mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy érdekeltségükbe tartozó fiktív cégnek.

A sértett azonban megtudta, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel, és utaltak át, ezért értesítette a magyar bankot.

A vádlottak 437 ezer dollár, mintegy 120 millió forint kárt okoztak, de mivel a pénz nagy részét lefoglalták, így a meg nem térült kár összege mintegy 4 millió forint.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!