lábelkötés

2019.03.11. 13:23

Ezeréves szokás nyomorította meg a nők lábát Kínában

A rendkívül fájdalmas eljárás a mindennapi életet is megnehezítette.

Peking, 2019. március 11. A 2019. március 4-i képen Csao asszony pipázik otthona ajtajában, Peking északeleti külkerületében, Sunjiban. A 92 éves nő az egyik utolsó áldozata a nőket mintegy ezer éven át nyomorító embertelen kínai divatnak, a lábelkötésnek. A szokás elsőként az északi országrészben terjedt el a 10. században a jómódú családokban, később azonban általánossá vált, és csak a 20. században tűnt el. A divat abból fakadt, hogy a kis lábfejet és az abból fakadó imbolygó, tipegő járást a korízlés érzékinek tartotta. A gerincbántalmakat okozó, lábfejet megnyomorító eljárás megnehezítette a járást és jóformán lehetetlenné tette a fizikai munkát, ezért a legszegényebb családokban nevelkedő lányok elkerülték lábuk elkötését. MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Hou Hvi Jung

A lábelkötés szokása elsőként Kína északi részében terjedt el a 10. században a jómódú családokban, később azonban általánossá vált.

A lábfej elkötését alig néhány évesen, már kislánykorban elkezdték. A kegyetlen és nagyon fájdalmas gyakorlat lényege az volt, hogy a lábujjakat a lábfej alá hajlították, majd az egészet nagyon szorosan átkötötték, megakadályozva ezzel a természetes növekedést. Mivel a masszív kötés gyakorlatilag állandóan a lányok lábán maradt, lábfejük eldeformálódott és jelentősen kisebb, rövidebb lett, mint normális esetben.

A divat abból fakadt, hogy a kis lábfejet és az abból fakadó imbolygó, tipegő járást a korízlés érzékinek tartotta.

A gerincbántalmakat okozó, lábfejet megnyomorító eljárás megnehezítette a járást és jóformán lehetetlenné tette a fizikai munkát, ezért a legszegényebb családokban nevelkedő lányok elkerülték lábuk elkötését. A szokás embertelensége dacára ezer éven át divatban maradt és a csak a huszadik század folyamán tűnt el.

A következő képeken bemutatott 92 éves, Pekingben élő Csao asszony (aki eredeti nevét nem árulta el a riportereknek) az egyik utolsó áldozata a lábelkötés divatjának.

 

Elkötött lábát mutatja Csao asszony Fotó: Hou Hvi Jung / MTI/EPA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!